2010-04-19
Test

BenQ V2420

LED-skärmarna har börjat komma ner i pris nu. Det står helt klart när man tittar på en skärm som den jag lånat från BenQ. V2420 heter den och är som namnet antyder en 24″-skärm. Skärmens stora utstående egenskap är givetvis att det är en LED-skärm med allt vad det innebär i form av styrka och skärpa, kombinerat med en lägre strömförbrukning.

Först lite bakgrundsfakta. Bildformatet på skärmen, som har VGA- och DVI-anslutningar, är 16:9 och den maximala upplösningen är 1920×1080, vilket är att jämföra med Apples LED Cinema Display som skickar ur sig 1920×1280 på samma yta, 24 tum. Det statiska kontrastförhållandet är 1000:1, exakt samma värde som Apples skärm, och svarstiden för V2420 är nere på 5ms, vilket är att jämföra med Apples 14ms. Inte alls illa, alltså.

V2420 drar endast 28 watt vid normal drift. Appleskärmen drar å sin sida hela 212 watt, men i det läget laddar den också en MacBook eller MacBook Pro vilket ju förklarar “en del”. BenQ:s garantier är också mer generösa, hela tre års på-platsen-utbyte. Jämför det med Apples tolv månader som dessutom brukar innebära något i stil med den spanska inkvisitionen när Apples telefonsupport läser lusen av dig.

V2420 är väldigt, väldigt tunn. Det förklaras till stor del av två saker, dels att den har en extern strömadapter, vilket är bra, och dels att den inte innehåller några USB-portar.

Är då V2420 en bättre skärm? Svaret är nja.

På sin högsta ljusstyrka får den ändå storpisk av Apples LED Cinema Display om man ser till bildkvaliteten. V2420 känns lite grådassig i jämförelse och ska jag göra en rak jämförelse så är det med min gamla skärm, en 24″ Samsung-skärm av modell LCD för ganska precis samma pris som V2420.

Den skärmen är min förra skärm av en anledning, och det är att jag fick ont i ögonen av att arbeta framför den. Efter ett par timmar framför V2420 sitter jag och gnider mig i ögonen allt oftare och känner att de får anstränga sig för att kunna läsa vad som står på skärmen.

Med Apples LED Cinema Display är det inte så.

En annan stor nackdel, om ordvitsen ursäktas, är att V2420 har ett lågt stativ. Man sitter och tittar nedåt för att kunna arbeta framför skärmen och det är inte bra för, just det: nacken.

Apples skärm har den tajta integrationen mellan dator och skärm, inbyggd USB-hubb, inbyggt iSight-kamera, och så vidare. Funktioner som tillsammans med en högre kvalitet och Apple-loggan givetvis också kostar extra (sisådär 6000 kronor mer). V2420 är med sitt låga pris värd en närmare titt men förvänta dig inga underverk. Ett litet minus i protokollet blir det också för avsaknad av VGA- eller DVI-kabel i kartongen.

Fotnot: Bilden ovan var BenQ:s V2220, en till utseendet identisk skärm med V2420 förutom texten “HDMI” som alltså är tryck på V2220. Bilden används då det var stört omöjligt att hitta en högupplöst bild på V2420 på nätet.

Fotnot 2: Macpro-läsaren Daniel Larsson mailade in med en mycket bra poäng:
Den största skillanden mellan Apples LED Cinema Display och BenQ V2420 är väl att Apples har en proffsig IPS-panel medan BenQ har en billig TN ditto. Vill man ha exakt färgåtergivning är TN ett stort No-No.

Tillverkare: BenQ
Pris: Från 2495 kronor inkl. moms
Köp den hos: Dustin, med flera© 2020 Omsoc Publishing AB