2010-04-21
Test

Macbook Pro 13"

Litet är ju gott, brukar det heta ibland. Den nya MacBook Pro 13″ har ju dykt upp lite i skymundan av sina storebröder 15″ och 17″, som båda fick nya fina processorer med rejäl prestanda. Sedan tidigare har de också fått inbyggda batterier med fantastiska resultat som följd.

Men 13″ MacBook Pro fick inte en ny fet Intel Core i5-processor. Den fick ett nytt batteri istället. Och vilket batteri sen.

Men först lite kuriosa. Jag sitter och skriver detta på aluminiummodellen av Macbook. Till sitt yttre är den identisk med den nya 13″ MacBook Pro, förutom två knappar för att justera ljusstyrkan i tangentbordet (en funktion den gamla MacBook:en inte har) och FireWire 800-port som den äldre MacBook:en inte heller har.

På tal om tangentbord så har den här splitter nya 13″ MacBook Pro:n ett lite mer strävare tangentbord än de äldre modellerna. Kanske är det något som nöts ned med tiden?

Däremot finns en särskild ljudingång på den äldre MacBook:en som den nyare inte har då den delar in och utgång för ljudet i samma port vilket är ganska fräckt.

Något man slås av direkt är hur otroligt vass den nya skärmen är. Det är fortfarande samma upplösning (1200×800) men LED-skärmen gör verkligen sitt jobb på ett ypperligt sätt jämfört med den gamla LCD-dito som mest framstår som blek och trött.

Intel Core 2 Duo + stort batteri = yay!

Precis som tidigare modeller sitter det en Intel Core 2 Duo-processor under skalet. Nya MacBook Pro 13″ kan levereras med antingen en 2.4- eller 2.66GHz-CPU vilket inte är fy skam på något sätt. I synnerhet inte när man kombinerar det nya hyperfeta batteriet som Apple byggt in i maskinen som kan leverera ända upp till tio timmars batteritid.

I praktiken blir det givetvis inte så bra, men över sex timmar är inget problem om man sitter och jobbar med Airport aktiverat och låter datorn jobba lagom hårt. Och sex timmar i en sån här maskin är imponerande, i synnerhet när jag i min gamla alu-MacBook ska vara glad om batteriet i en dator som är drygt ett år gammal, håller i över två timmar.

Prestandatest

131.91 poäng är inte illa, med tanke på att maskinen är minstingen i familjen. Det är exempelvis att jämföra med bjässen MacBook Pro 17″ fick 168.33 poäng i mitt test.

Summering

Den förra generationen av 13″ MacBook Pro testade jag i Juni förra året och jag summerade hela testet på det här sättet:

MacBook Pro 13″ är snygg. Den är snabb nog. Den är lättanvänd, lagom tung för att inte upplevas som en börda i ryggsäcken och har jag den med mig så har jag uppenbara problem att hålla händerna från den.

Den är perfekt.

På sätt och vis kan jag återanvända samma meningar i det här testet. 13″ MacBook Pro har utvecklats och blivit bättre och ännu mer prisvärd.

Det är inga större revolutioner på utsidan, utan det är på insidan allt det intressanta händer och det är också det som är en del av magin med Apples produkter: det finns en lika intressant insida som utsida.

Tillverkare: Apple
Pris: 11995 kronor inkl. 4GB RAM.
Köp den hos: Apple Store.© 2020 Omsoc Publishing AB