2010-05-03
Nyhet

Apple hade rätt, ändå?

Brian X Chen:

When I picked up my iPhone over the weekend, I had an epiphany. I was using the LinkedIn app to confirm an invitation to connect, and it hit me: This is the future of mobile computing, the mobile web — the mobile experience.

Innan App Store, innan Xcode för iPhone och iPad, så var utvecklare för iPhone hänvisade till att skriva webbapp:ar. Inte alls lika funktionella som native-app.ar på iPhone men ändå användbara. Apple fick containervis med ovett för att de inte släppte in utvecklarna och lät dem skriva sina egna applikationer, men jag börjar tro att Apple nog inte var så fel ute ändå med sina WebApp:ar, även om deras grundtanke knappast var just den som jag är ute efter här. Istället handlade det då om att de inte hade ett färdigt ekosystem för hur App Store skulle fungera och se ut i kombination med nya utvecklingsverktyg.

Jag har börjat upptäcka allt fler applikationer och system som jag, efter att ha funderat på saken, ju arbetar med via min iPhone så gott som dagligen faktiskt inte lagrar några data på min iPhone. Mint och Fever är exempel på två sådana applikationer.

Kalla det molnet, eller kalla det vad du vill men jag har i allt större utsträckning börjat leta efter och använda applikationer och lösningar som körs och i sin tur laddar sina data på en server någon annanstans än på den enhet som jag råkar använda applikationen eller lösningen på.

Om servern sedan står hemma på kontoret eller sitter i något av Googles datacenter är egentligen oväsentligt, precis lika oväsentligt är det om det är en lokalt installerad applikation eller en WebApp som körs via Safari som man använder.© 2020 Omsoc Publishing AB