2010-05-07
Nyhet

iPad WIFI

1004ipad_hometimes-728-75

Det tar väl sisådär två-tre minuter efter att iPad packats upp tills man är igång. Installationsfasen inkluderar egentligen ett steg: att ansluta den till iTunes på din Mac via USB. Ungefär lika mycket information finns att tillgå i det medföljande informationsbladet i förpackningen. iPad är utformad för att vara enkel. Det finns, vilket tidigare noterats på flera håll, ingen terminal, aktivitetshanterare eller något annat avancerat systemverktyg att tillgå. Men tack vare App Store sitter jag och kör SSH mot en server i Boden, eller kollar status på alla mina Mac OS X-servrar runt om i landet, eller surfar in på mitt Mac OS X Server-baserade intranät och redigerar Wikis.

Detta är inte en komplett recension av iPad. Jag är till exempel föga intresserad av att spela på den (även mina döttrar verkligen gillar att köra Angry Birds på en stor skärm), och jag kan inte påstå att jag kommer att använda den för att visa bilder heller. Däremot tittar jag gärna på film på den på en långresa eller kanske bara på pendlingen till stan, och surfar kan man givetvis göra på den när man är i närheten av ett WIFI-nätverk. Som SSH-terminal är den inte dum heller, och det är en fröjd att kolla in statusen på mina OS X-servrar på en iPad.

Jag blev förvånad när jag faktiskt fick hålla i en iPad första gången. Den var mindre än jag trodde, vilket också var en lättnad. Samtidigt är man livrädd över att bära med sig tingesten utanför husets trygga väggar, och även om jag inte betvivlar att en iPad tål mer stryk än man tror så är man lite extra försiktig med den, säkerligen mer försiktig än man är med en iPhone, det är ett som är säkert.

Att sitta och läsa mail på en iPad är riktigt, riktigt trevligt. Att skriva dem är inte fullt lika roligt; det fungerar för kortare meddelanden men man skriver inte gärna några längre utläggningar utan ett riktigt tangentbord. Glasskärmen är helt enkelt inte särskilt skön att dunka ner fingrarna på. Kan ju förklara varför Jobs skriver så korta mail å andra sidan…

Kalendern och adressboken är båda snygga men innehåller en del grafiska detaljer, i kalenderns fall varje veckodag under en månad och i adressbokens fall varje bokstav i alfabetet, som är så små så det är riktigt svårt att träffa rätt när man vill välja dem med ett fingertryck. Anteckningsapplikationen är riktigt snygg och kartorna i kartapplikationen är ju riktigt trevliga de med.

SSH-terminal var det ja. En iPad blir ju vad du vill den till och App Store är ju full av applikationer som redan nu fungerar för iPad. De kanske inte är riktigt så snygga som de skulle vara om de varit anpassade för iPad, men det fungerar åtminstone. Två favoriter just nu är iSSH och Server Admin som båda fungerar riktigt bra på iPad.

Vad mer behöver man om man är en sysadmin? VNC-klient? Jodå, det finns ju också i App Store, och med den kan du via exempelvis VPN koppla upp dig mot din Mac-server och ratta skrivbordet som om du (nästan) satt där.

Det är applikationerna du installerar som avgör om din iPad är en leksak eller om den faktiskt kan bli ett verktyg som går att använda. Visst kan du hacka den och ta fram ett riktigt bash-shell, möjlighet att köra flera program och så vidare samtidigt, men precis som när det gäller min iPhone så kommer jag inte att hacka eller jailbreaka min iPad. På något sätt är Apples vision om hur gränssnitt och funktioner fungerar det jag trivs bäst med och dessutom är det ju trevligt att veta att allt faktiskt fungerar och att ens iPhone/iPad är helt säker och stabil.

Så för att summera min iPad: den är en spelmaskin för barnen, det är en surfplatta för min fru, ett verktyg för mig och när Apple börjar sälja böcker och tidningar via iTunes så kommer den säkerligen att bli en läsplatta också. Jag ser på film under pendlingar till och från jobbet, och lyssnar inte på musik alls (det får min iPhone sköta…). Surfningen via Safari och WIFI kunde vara snabbare. Den är långt ifrån så snabb som Apple gör gällande i sina reklamfilmer, men det är också den enda delen av iPad som känns långsam.

Kanske köper jag en 3G-variant till mig själv och låter resten av familjen leka med WIFI-modellen. Jag trodde nämligen inte att jag skulle sakna att ha 3G-anslutning i min iPad men redan efter ett par dagar så känner jag att det inte vore helt fel faktiskt. Framtiden får utvisa hur det blir med den saken.

Frågan är nu: vad kommer DIN iPad innehålla?

Leverantör: Apple
Pris: Återstår att se
Köp den hos: Blocket, Tradera, etc. Eller vänta tills Apple lanserar i Sverige.© 2021 Omsoc Publishing AB