2010-05-10
Nyhet

Livet som frilansare

Nej, Per Torberger, du är ingen idiot:

Nej, att vara frilans är ingen dans på rosor. Precis som alla andra frilansar jobbar jag i princip från att jag slår upp ögonen på morgonen till dess att jag stänger dem på kvällen. Nykundsresearch, införsäljning, pågående uppdrag, uppdrag som kanske kommer, människor man vill träffa, budgetering och ekonomi, infrastrukturella behov, strategiska beslut, samarbeten, kompetensutvecklingsbehov. Glappet mellan drömmen och verkligheten.

Men det är ok. Jag har valt det här själv. Jag kan sluta när jag vill. När jag gör något, påverkar det mig direkt. Jag kan själv bestämma vart mina inkomster ska gå, jag vet att varje kostnad jag tar ger direkt påverkan på mitt bankkonto.

Varje handling får en direkt verkan på mig. Allting är väldigt verkligt. Jag lever mitt i livet, jag lever nu.

Många jag pratat med som kör eget tänker som Per. Jag instämmer i mycket av det Per säger, att det är ett liv i enorm osäkerhet men samtidigt ger det så mycket tillbaka. Man har total kontroll över sina intäkter och utgifter, varenda krona man drar in landar på firmakontot och efter att staten tagit sitt kan man enkelt bestämma hur mycket lön som ska ut och vilka andra kostnader man är beredd att ta. Som anställd konsult får man i bästa fall en procentuell del av den totala intäkten varje månad, i andra fall har man en fast månadslön och en stor del av kakan går till din arbetsgivare istället.

Fördelarna med att vara anställd är givetvis många, men jag är inte så säker om det är så mycket mer tryggare jämfört med att köra eget numera.

Och jo, jag funderar på att “ta steget”. Varje dag. Men än så länge har jag inte vågat. Bara ett par kunder till så kanske…© 2020 Omsoc Publishing AB