2010-05-15
Nyhet

En tragisk parodi som aldrig tar slut

John Paczkowski intervjuar en av Adobes grundare, Chuck Geschke:

JP: Why isn’t Flash an open standard?

CG: It is. What are you talking about?

JP: Flash is proprietary to Adobe. It’s not Open Source. Let me rephrase: Why isn’t Flash an open standard overseen by an open-standards body?

CG: As soon as Adobe acquired Macromedia, we openly published the SWF format and removed the requirement that you have a license to use it….No, we haven’t put Flash out to a standards body yet as we have with PDF and Postscript. But I wouldn’t be shocked if we do someday when it makes sense.

Så Flash är en öppen standard. Fast ändå inte. Och det är Apple som är elaka som kräver en bättre Flashmotor till Mac OS X, inte Adobe som är klantiga för att de under de tio år Mac OS X funnits inte kunnat krysta ur sig en enda version av Flash Player som inte gör så att datorn goes bananas.

Jag vet inte vem eller vilka som ligger bakom Adobes PR-haveri men jag börjar undra om det inte är samma människor som ligger bakom Microsofts minst sagt misslyckade kommunikation de senaste åren.

För oavsett om Apple har rätt eller inte, så finns det en läxa att lära här av just Apple. Den läxan är enkel: säg vad du har att säga, och håll tyst sedan. Fortsätt inte tjata, klaga, gnälla och försök piska upp en opinion som ändå inte är på er sida.

Vad Adobe inte verkar ha fattat är att de som har åsikter för eller emot Flash är inte gemene man utan utvecklare och andra datorproffs som förstår datorer bättre än genomsnittet och också kräver mer än deras mormor gör. Det enda botemedlet mot proffsens missnöje är inte mer annonser och mer PR utan att faktiskt göra bättre. stabilare och mer optimerade produkter.

Microsofts fiasko med Vista borde ha fungerat som en bra lärdom för många, många PR-människor.

Den läxan var enkel: gör om, gör rätt.

Microsoft gjorde det med Windows 7. De släppte en publik beta som alla kunde ladda ner så de själva fick se att Windows 7 inte var ännu mer läppstift på samma gris, utan ett operativsystem värt att åtminstone ta på allvar.

Adobe pratar om nästa version av Flash Player för Mac OS X:

But I will tell you that the Flash version we’re coming out with now–where, for the first time with the Mac platform, we can actually get to the lower-level interfaces–is going to run like the wind. And the same is true on Windows.

Så det är en ny version på gång. För första gången på Macplattformen ska den gå snabbt. Så bra. Men när kommer den då? Kommer den att leverera som Adobe lovat eller ska de åter igen skylla på Mac OS X för att Adobes programvara inte fungerar ordentligt?

Osäkerheten är enormt stor. För mig och många med mig som använder Mac:en som arbetsredskap dagligen är det oacceptabelt att datorn helt plötsligt skiter en lök för att jag råkat lämna en webbsida öppen med mycket Flashinnehåll på. Inget annat program jag använder har detta problem. Inget annat program jag använder är ens i närheten av att vara så instabilt och prestandakrävande som Adobes programvara Flash Player på Mac OS X, och då inkluderar jag ett par gamla Windowsspel jag kör emellanåt som kraschar någon gång emellanåt då de inte trivs så bra under Windows 7.

Det säger en del om hur uselt Flash Player är skriven.© 2020 Omsoc Publishing AB