2010-05-18
Nyhet

Macbook (Maj 2010)

Apples snik-notebook har fått sig en välbehövlig översyn. Snabbare processor, ett rejält batteri och bättre grafikkort är bland nyheterna, men även om det kan vara vansinnigt upphetsande för många så är ju en Mac också den yttre upplevelsen, alltså hur den ser ut och känns att använda.

När jag senast testade en Macbook var det i Juni 2009. På nästan ett år har jag helt glömt, eller kanske förträngt, upplevelsen av maskinen. Jag skrev då:

Så, för att summera: man får mycket för pengarna oavsett vilken Macbook man väljer. Men man får så mycket mer för så lite mer om man väljer den dyrare MacBook Alu. Har du dåligt med pengar, eller fått hårda order på att hålla IT-budgeten för bärbara till ett minimum är dock den vita MacBook:en ett bättre val alla dagar i veckan, åtminstone om du jämför med en bärbar Wintel-maskin från exempelvis Dell eller HP.

På något sätt är det inte mindre sant idag, om man ser till datorns yttre estetiska egenskaper. Dess vita yta med de numera rundade hörnen är bannemig inte ful, och vikten är helt rimlig för en dator i den här storleken. Att den är primärt gjord för studenter är tydligt, hela maskinen känns stadig, slagtålig och rejäl. Och plastig. Och billig.

Men det innebär också ergonomiska kompromisser. Datorns vassa kanter skär på ett väldigt effektivt sätt in i handlederna. Tangentbordet är plastigt och har en extremt kort slaglängd och då jag skriver detta test på just testexemplaret från Apple kan jag meddela att det redan känns i fingrarna. Parkerar man handlederna på vänster respektive höger sida av pekplattan tar det inte många minuter före att det blir lite smått svettigt.

Då ramen runt skärmen är vit blir det väldigt tydligt hur bred just ramen är. Motsvarande modellstorlek av Macbook Pro har ju svarta kanter och där är det inte lika framträdande.

Anslutningar

Antalet portar är minimalt på denna Macbook. Ethernet, Display Port, ljudport och två USB-portar. Ingen Firewire, således.

Avsaknaden av Firewire kan man väl kanske leva med, men antalet USB-portar kunde bannemig varit fler. Nu är det EN port mer än i en Macbook Air och visst, Macbook har både Ethernet och Airport inbyggt, och Apple vill säkerligen att vi alla ska använda Magic Mouse och därmed fria upp en av de två USB-portarna för att ansluta något annat, men högtalare, skrivare, iPhone, iPad, iPod och så vidare, det blir en del att ansluta och synkronisera. En USB-hubb måste då till, således, och givetvis är de alla fula som stryk och givetvis har man då förstört lite av idén bakom en ren, vit design med få portar.

Jag gnäller lite nu, jag vet, men Apple är så desperata efter att skapa så stor skillnad som möjligt mellan Macbook och Macbook Pro, men ärligt talat: det räcker med en Firewire-port, bättre skärm och fem minuter vid tangentbordet så förstår man var den där extra tusenlappen går till. Mer om priset senare.

Prestanda

Mitt test av den senaste 13″ Macbook Pro-modellen gav en prestandasiffra på 131.91 poäng i Xbench. Hur klarar sig då plastmodellen av Macbook? Inte illa faktiskt. 127.29 poäng skickar den ur sig med en 2.4GHz Intel Core 2 Duo-processor med 2GB DDR3-minne på 1067MHz. Modellen kan hantera upp till 4GB RAM vilket, om det hade varit installerat, säkerligen hade hissat upp betyget några poäng till.

Grafiktestets resultat är inte långt ifrån Macbook Pro 13″, och minnesprestandan skäms inte heller för sig:

Pris

Om man bortser från de ergonomiska egenskaperna, vilket är svårt med tanke på hur vansinnigt uselt tangentbordet är, så är prisnivån en annan fråga som kräver en smula funderande. En vit Macbook kostar i sitt grundutförande med 2GB internminne 10195 kronor inklusive moms. Med 4GB internminne är prislappen 11275 kronor. En 13″ Macbook Pro med samma mängd interminne, samma prestanda, samma grafikkort och samma storlek på hårddisken (250GB), men med fler portar (Firewire 800 och en kortplats för MMC-kort) kostar 11995 kronor.

Det är en skillnad på 720 kronor. Inte ens en tusenlapp mer för att få en fantastisk bärbar dator, med upplyst tangentbord (som dessutom är betydligt trevligare att skriva på) och med den premiumkänsla man förknippar med en Macbook Pro.

Macpro-läsaren Jim Nordlander påpekar klokt nog, efter att ha läst detta test, att med studentrabatter kostar den via Macbook:en fortfarande under 10000 kronor.

Vita Macbook är fortfarande ett mysterium för mig. Den är till och med ett större mysterium nu när prislappen passerat den magiska gränsen 10000 kronor. Den förra modellen kostade ju fyrsiffrigt och då var det på något sätt okej med en plastig dator som liksom var lite snikig. Nu är visserligen prestandan jämförbar med de dyrare Macbook Pro-modellerna, men datorns ergonomiska egenskaper är ett så stort steg tillbaka så det är svårt att förstå att detta faktiskt är en dator från Apple.

Tillverkare: Apple
Pris: Från 10195 kronor inklusive moms
Köp den hos: Apple Store© 2020 Omsoc Publishing AB