2010-05-26
Test

HTC Legend

Det ska sägas redan från början: Android med HTC:s tillägg är verkligen vilsamt för ögat. Det är sprakande färger, mjuka animationer och en riktigt bra skärm. Gränssnittet skäms inte heller för sig och det märks att även om Google tagit en hel del inspiration från de före-detta vännerna i Cupertino så har de också försökt gå sin egen väg inom vissa områden. Om det beror på att de velat skapa en unik produkt baserad på egna ideér eller om de försökt undvika att bli stämda av Apple låter jag vara osagt. Nu har ju företaget stämt varandra fram och tillbaka och som vanligt, gissar jag, kommer detta att göras upp utanför domstolen.

HTC har definitivt inget att skämmas för, dock, då detta inte är en iPhone-kopia. Självklart finns det saker som påminner om iPhone, men här finns också mycket annat att titta på.

Installation

Det första man slås av, efter att ha använt iPhone sedan den lanserades i USA, är hur roddigt det är att packa upp en HTC Legend. Med en iPhone får du med ett par hörlurar, en laddare och en synkkabel som dubblerar som laddningskabel. Antalet manualer är minimala och det hela är väldigt snyggt och prydligt, stoppa i SIM-kortet och anslut till iTunes och du är igång.

Med en HTC Legend är det annorlunda. Ur kartongen rasar det ut sladdar, batteri, MicroSD-kort och jag vet inte vad. Det tar betydligt längre tid att komma igång med en HTC Legend jämfört med en iPhone, vilket gör att den initiala upplevelsen känns lite smått kackig. Kudos dock till HTC för att de skickar med små muffar till hörlurarna.

Att en HTC Legend har ett utbytbart batteri vet jag inte om det är en bra sak eller en dålig. Jag har aldrig uppfattat det inbyggda batteriet i någon av de tre-fyra iPhones jag ägt som ett problem och den första iPhone 2G jag ägde ligger numera i fickan hos chefredaktören för en av landets tyngre datortidningar och vad jag förstår har han inga problem med batteriet alls, och då är telefonen snart tre år gammal. Möjligheten att uppgradera det interna lagringsutrymmet med ett MicroSD-kort är däremot genial.

Integration

Precis som iPhone är gjord för att hänga med polarna iTunes och MobileMe så är HTC Legend, och för den delen alla Android-telefoner, gjord för att integreras i Googles fluffiga moln. Ditt Google-konto är allt du behöver mata in och sen så smäller det bara så rasar informationen in. Integration mot Microsofts Exchange-server samt vanliga mailservrar a’la IMAP och POP3 finns också vid sidan av Gmail.

Sitter man däremot med en Mac och vill synkronisera över kontakter och kalendrar är det enklaste sättet att skicka upp all information från adressboken och iCal till Google och därefter synkas allt ner över Internet och 3G-nätet (eller WIFI-anslutningen) direkt till telefonen. Överföra musik? Anslut din HTC Legend via USB, montera upp det inbyggda minneskortet och kopiera över filerna rakt av, eller så kan du ägna dig åt lite fulhackande. Det senare är inget jag prövat så jag garanterar inget resultat, och för de som undrar: DRM-skyddade AAC-filer fungerar av naturliga skäl inte.

På en PC är det värre. Outlook håller ju världen stången så gott det går och att hitta en modell som synkroniserar upp din information över luften till Googles servrar och sen ner till din telefon är inte helt enkel. Googles egna synkprogram för detta hanterar nämligen endast kalendrar och e-post. Kontakterna är en helt annan femma och där får man instället installera programmet HTC Sync som följer med på MicroSD-kortet som man först får montera upp som en liten hårddisk i Windows (efter att man vid kabelanslutningen mellan telefon och dator valt att telefonen ska monteras som en hårddisk i datorn) och sedan genomföra installationen.

Lät det krångligt? Med en iPhone går det ju fortfarande vad jag vet att synkronisera allt även på en PC.

Att behöva välja vilket läge telefonen ska ha när man ansluter den till datorn är trams som påmminer om forna tiders Sony Ericsson-telefoner. Om jag vill att den ska fungera som 3G-modem för datorn, och samtidigt synkronisera information mellan dator och telefon så ska den bara göra det.

Vidare är programmet HTC Sync, för övrigt skrivet av svenska Teleca AB (där jag en gång i tiden var anställda via underbolaget Popwire), rent pinsamt. Det är i grunden samma usla synkprogram som Teleca också utvecklade för Ericsson och senare Sony Ericsson och programmet kan glatt rapportera att synkroniseringen har gått utmärkt medan det i telefonen meddelas att synkroniseringen misslyckats. En uppgraderad version hittade jag via en slump på HTC:s hemsida som ska fungera med Windows 7. Problemet då är bara att en uppgradering av en redan installerad version gör att telefonen inte ens hittar synkroniseringsprogramvaran på datorn, vilket den åtminstone gjorde tidigare.

Sensmoralen är: sitter du vid en Mac nu, så fortsätt med det. HTC Legend:s starkaste sida är via dess Google-integration. Konstigt vore väl annars.

Prestanda

Det ska sägas direkt: webbläsaren i Android är snuskigt snabb. Och då talar vi inte om webbläsaren som är i den precis lanserade versionen av Android, 2.2, utan det är fortfarande 2.1 som gäller för alla förutom Nexus One, Googles egen telefon. Men snabb är den ändå. Så snabb så den i mina ögon kan jämföra sig med Safari i iPad. Om det säger mer om Google än om Apple, eller vice-versa är upp till var och en att besluta sig om.

Däremot är det svårare att surfa på den lilla skärmen. Android gödslar i mitt tycke lite väl mycket med pixlarna och även om det går att zooma in precis som på en iPhone så får man reversera samma manöver för att zooma ut. Inget dubbel-tappande på skärmen för att automagiskt anpassa upplösningen alltså. Tar lite tid att vänja sig vid, kan jag meddela.

Ibland fryser telefonen till någon sekund. Om man scrollat lite för snabbt eller tryckt på för många knappar så vill den ha någon sekund eller två för att fundera igenom läget innan man åter kan använda den. Osnyggt.

Applikatoner

Om App Store är den vuxna, mogna och ansvarstagande storebrorsan så är Android Market den lite busiga lillebrorsan. Här blandas seriösa program med rena hack och tillägg till din mobiltelefon vart om vartannat och det är uppfriskande och lite skrämmande samtidigt – finns det någon kontroll på vad som säljs i Android Market?

Jag måste säga att jag gillar Googles applikationsbutik. Här finns applikationer en “seriös” iPhoneanvändare aldrig skulle komma i närheten av och samtidigt saknar man också en hel del titlar man vant sig vid på iPhone. Jag skrev tidigare om hur livet som utvecklare är om man vill sälja på Android Market:

Spelen som Larva Labs utvecklat såldes för 4,99 dollar styck, vilket enligt Larva Labs själva åtminstone då var i det övre prissegmentet på Android Market. Detta till trots drog inte Larva Labs in mer än drygt 60 dollar per dag. En jämförelse att göra rakt av är spelet Trism som under sina två första månader i App Store sålde för 250.000 dollar. Samma spel på Android hade under samma period sålt färre än 500 kopior, vilket innebär intäkter strax över 1000 dollar totalt. Samma placering på App Store som Larva Labs produkter hade på Android Market hade på App Store inneburit intäkter i storleksordningen 3500 dollar. Per dag. På Android Market: 60 dollar per dag.

Det finns helt klart en del att göra. Jag kan tänka mig att en del av de utvecklare som hänger på Android Market är sådana som av en eller annan anledning inte platsar på App Store och på iPhone istället hade hittats i Cydia.

Gränssnitt

HTC har på sätt och vis trampat vidare på samma väg som Microsoft ledde dem in på. Det är nämligen rena rana knappfrossan på telefonen och jag har svårt att svälja det med hull och hår. En del av navigeringen görs med fingrarna på skärmen, andra med någon av knapparna under skärmen och längst ned ett litet scrollhjul som jag inte riktigt blir kompis med. För att aktivera HTC Legend trycker man istället på strömknappen högst upp och sen får man dra ner en menyrad längst ner på skärmen. Då vaknar den. Trycker man på någon annan av knapparna så händer precis just ingenting förrän man aktiverat enheten på det sätt som jag beskriver ovan. Irriterande? Ja. Smart? Faktiskt. Du slipper aktivera skärmen om du har telefonen i fickan och därmed sparar du batterier.

Små noterade egenheter

Det tar, och då överdriver jag inte, merparten av en kväll och natt för att ladda batteriet i HTC Legend via USB-kabeln om du anslutit den till en dator. Samma sak gäller således om du laddar den i bilen.

Twitter-applikationen i HTC Legend är vansinnigt bra. Snabb som en vessla och riktigt snygg.

Den taktila känslan i HTC Legend är inte i klass med iPhone. Det ska sägas direkt. HTC har löst det med att bygga in en vibration varje gång man skriver på tangentbordet vilket jag dock gillar. Tangentbordet i övrigt känns inte lika bra och det är lite fattigt att inte Svenskt tangentbord finns som standard på en telefon som säljs i Sverige. Det finns dock gratis pluginer att ladda ner från Android Market med lokaliserade tangentbord för den nordiska marknaden och som fungerar bra.

När man packar upp sin HTC Legend möts man av en klisterlapp på telefonen som varnar mig för att ha telefonen i fickan om det där ligger andra saker. Vad jag förstår är HTC Legends skärm extremt repkänslig, något man knappast kan anklaga iPhone 3GS dito för. Detta, å andra sidan, förklarar varför man får med ett gratis skärmskydd om man köper luren via Dustin just nu.

Summering

Jag har bara skrapat på ytan när det gäller HTC Legend i allmänhet och Android i synnerhet. Ska man summera HTC Legend så är det en snabb telefon, inget snack om saken. Android har en hel del funktioner som jag gillar och en del saker jag inte gillar. Problemet för mig är att jag jämför med iPhone, och mot den står sig alla andra mobilplattformar slätt, det råder det ingen tvekan om för mig. Men jag gillar Android och jag gillar HTC Legend ändå. Det är uppfriskande att kunna synka ner saker trådlöst via Google utan att betala för ett dyrt MobileMe-konto eller ha en egen Exchange-server hemma och Google har något som Apple saknar litegrann nu för tiden: en pigg och entusiastisk attityd.

Skulle Steve Jobs valsa ut på scen den 7:e Juni och meddela att alla iPhone-användare nu får en strömstöt i handen varje gång de hanterar telefonen fel skulle vi säkerligen jubla ändå. Apple uppvisar allt fler tendenser till att vara “fat & happy” redan nu. Det är definitivt inte Google.

Att jag gillar HTC Legend är nog 50% för att den är värd det och 50% för att man får en skön vibb (och då inte enbart på grund av att telefonen skakar till lite när man skriver på tangentbordet…) av Googles grejer. Ser man det ur ett användarperspektiv så är iPhoneOS överlägsen. Det jag sett av iPhoneOS 4 förändrar inte min bild av det, men Android är bannemig inte långt efter.

Android är ingen iPhone-kopia. Android liknar iPhone, men det är en helt annan femma. Någon kopia är det inte och det märker man i princip direkt när man börjar använda den. Därför ska det bli intressant och kul att ha både iPhone och Android med sig i fortsättningen. Båda har sina fördelar och nackdelar, och jag ser fram emot att återkomma med fler reflektioner när det gäller Android-baserade telefoner.

Tillverkare: HTC
Pris: Beroende på abonnemangsform. Cirkapris utan abonnemang 4500 kronor inklusive moms.
Köp den hos: Tele2, Tre, med flera.© 2020 Omsoc Publishing AB