2010-05-30
Nyhet

Microsofts aktiekurs de senaste tio åren

Jean-Louis Gassée:

Steve Ballmer has always been Microsoft’s most powerful salesman. That he lost the HP mobile devices account—and it was Ballmer who lost it, not Robbie Bach—is yet one more reason why Microsoft shareholders are troubled. Their unhappiness can be charted by comparing two stock price graphs, spanning the January 2000 – May 2010 period. Microsoft’s stock dropped from $56 to $25.80…

Apples gick, under samma tidsperiod, från 25 till 256.88 dollar. Per aktie. Kanske är det dags för Apple att låna ut pengar till Microsoft snart? Ni vet, Jobs på en videoskärm under en av Ballmers keynotes…

Det finns dock mer att säga om Microsofts vinster, som trots allt är fortsatt goda:

Over the last decade, Wall Street has declined to reward Microsoft for its superior profit. The explanation is simple: Professional investors don’t believe Ballmer, and they don’t see bigger profits in Microsoft’s future. Conversely, they bid up Apple’s shares precisely because they think the company will keep growing revenue and profits. Apple has managed to enter new, growing markets, a feat Ballmer has repeatedly failed to accomplish.

Huvudet rätt på spiken. Sedan Gates avgick har väl Microsoft aldrig verkat så tandlöst som nu? De verkar lägga mer energi på att utveckla avancerade licensmodeller snarare än att faktiskt utveckla nya spännande produkter.© 2020 Omsoc Publishing AB