2010-06-09
Nyhet

Varför FaceTime blir en flopp

Ibland händer det ju att Apple lanserar funktioner i produkter som inte särskilt många bryr sig om eller bara aldrig använder. Givetvis skiljer det sig hur man använder sin dator från person till person, så jag kan endast utgå från mig själv och från mitt eget sätt att använda min Mac, men det stämmer rätt bra överrens med vad jag noterat hos flera vänner och familjemedlemmar.

Automator i Mac OS X är en sådan funktion, en annan är videochat-funktionen i iChat. Programmet Grab i Mac OS X är det nog få som använder, och är man inte intresserad av Podcasts har man nog aldrig öppnat de verktygen heller som ingår i Snow Leopard.

Jag tror att FaceTime är en sådan funktion. Det är en läcker funktion, inget snack om det, men om man ser till hur ofta folk videochattar via sina 3G-telefoner här i Sverige ute på stan, så tror jag det ser ganska mörkt ut. Det fungerar idag förhållandevis bra (vilket Ny Teknik konstaterade redan för sju år sedan) över 3G-nätet och redan för sju-åtta år sedan hade leverantörer som Motorola telefoner ute på marknaden som klarade detta. Modellen här till höger är ett sådant exempel.

Men ändå: vem använder videochatt idag? Ser du någon annan än enskilda personer under 20 som ens orkar starta en videochatt med sin kompis? Nej, den funktionen lyfte aldrig, mycket tack vare att mobiloperatörernas dryga prislistor för datatrafik redan vid lanseringen av 3G-näten i Sverige tog död på allt vad videochatt hette. Det var för dyrt helt enkelt.

Så nu kommer Apple och lanserar FaceTime. Ser ut och påminner lite om iChats videofunktion, och när 4G-näten blir allmänt tillgängliga kan vi räkna kallt med att Apple gör det möjligt att videochatta utan WIFI-nät och kanske med fler än en person i taget. Mer spännande än så blir det tyvärr inte.

Att FaceTime inte stödjer 3G i dagsläget beror på två saker om ni frågar mig:

1. 3G-näten i USA är fortfarande usla jämfört med våra nät här i Sverige. Usel täckning, usel samtalskvalitet och att köra data över 3G-nätet är något som AT&T varken kan eller vill erbjuda sina användare på det sätt som vi gör här i Sverige.

2. Batteritiden. Är det något som suger musten ur precis vilket mobilbatteri som helst så är det videochattar. A4-processorn är säkerligen mer strömsnål än ARM-processorn i iPhone 3GS (vilket jag hoppas, eftersom multitaskingfunktionen i iOS 4, som “inte ska påverka batterikapaciteten”, dränerar batteriet i en iPhone 3GS på mindre än en dag jämfört med iPhone OS 3) men börjar folk att videochatta över 3G-nätet så påverkas användarupplevelsen negativt, och det är inget Apple vill riskera. Tekniskt sett är det inga problem att anpassa FaceTime för 3G-nätet: dra ner antalet frames per sekund som överförs till mottagaren, använd A4-processorns bättre kraft för att komprimera bild och ljud (något som säkerligen sker redan idag även över WIFI) och sen är det bara att köra. Det blir inte lika snyggt som över WIFI, men det går att göra.

Varför vill då Apple komma med en funktion som vi i Europa redan haft i sju år i andra mobiltelefoner? I USA är videochattande, som vanligt, inte lika utbrett. 3G-näten är fortfarande på många sätt i sin linda där borta och få har använt det på det sätt som vi kunnat här borta. Så enkelt är det.

I Apples värld (alltså Cupertino med omnejd) kommer det att finnas gott om WIFI-hotspots att ansluta sig till när man vill dela med sig av en spännande händelse. Och finns det inte det så får man alltså gå dit det finns ett WIFI-nät att ansluta sig till och dela med sig där.

Tålamod lär vara användbart när det gäller FaceTime. Mycket av det.© 2019 Omsoc Publishing AB