2010-06-15
Nyhet

Att söka jobb, anno 2010

Martin Wallström:

Varför lever så många jobbnätverk kvar med den gamla försiktighetsprincipen, trots att kreativitetsprincipen blir allt viktigare? På jobbnätverken får man inte intrycket av att det pågår en stor jobbsökarfest i konjunkturuppgångens fotspår. Snarare känns det som ett sobert styrelsemöte med svarta kostymer. Formellt så att det förslår.

Jobbnätverken lever i den gamla cv-världen, där referenser, utbildningar och tidigare jobb skulle staplas i kronologisk ordning. Precis som en jobbansökan i dag ska se ut för att hamna i runda arkivet.

Jag kommer ärligt inte ihåg när jag sökte ett jobb senast. Att bli rekryterad eller att hitta dem via Twitter, Facebook eller andra direkta sociala medier är inte bara mer effektivt utan också ett betydligt mer sympatiskt sätt att hitta vad man vill göra på dagarna. Rekryteringskonsulter påminner, på många sätt, om PR-konsulter: de är relevanta för att de säger att de är relevanta.

Men gräver man bara en gnutta i det argumentet så ser man att ingen av dem faktiskt behövs i praktiken.© 2019 Omsoc Publishing AB