2010-07-17
Nyhet

Konkurrenternas reaktioner på Apples antenndemonstration

RIM:s två VD:ar Mike Lazaridis och Jim Balsillie:

Apple’s attempt to draw RIM into Apple’s self-made debacle is unacceptable. Apple’s claims about RIM products appear to be deliberate attempts to distort the public’s understanding of an antenna design issue and to deflect attention from Apple’s difficult situation. RIM is a global leader in antenna design and has been successfully designing industry-leading wireless data products with efficient and effective radio performance for over 20 years. During that time, RIM has avoided designs like the one Apple used in the iPhone 4 and instead has used innovative designs which reduce the risk for dropped calls, especially in areas of lower coverage. One thing is for certain, RIM’s customers don’t need to use a case for their BlackBerry smartphone to maintain proper connectivity. Apple clearly made certain design decisions and it should take responsibility for these decisions rather than trying to draw RIM and others into a situation that relates specifically to Apple.

Kommentar från Nokia:

Nokia has invested thousands of man hours in studying human behavior, including how people hold their phones for calls, music playing, web browsing and so on. As you would expect from a company focused on connecting people, we prioritize antenna performance over physical design if they are ever in conflict.

Apple lär nog få räkna med fler kommentarer av den här typen.

Man kan som en Macproläsare mena att detta med mottagning främst är ett problem i USA där mobilnäten är betydligt sämre än här i Sverige. Men även här hemma i svedala, utanför storstäderna, är det inte alltid så vansinnigt bra mobiltäckning och då blir den typen av problem som Apple har med iPhone 4 en aning mer verkliga.

Jag skrev tidigare om hur jag själv håller min iPhone och hur det tycks påverka mottagningen. En annan observation jag gjort under de 3,5 åren som jag bott ute i spenaten är att andra telefoner, från både Nokia, HTC och RIM (jag har haft modeller från alla tre) samtliga har haft lika bra eller bättre täckning med samma nätoperatörer jämfört med de tre iPhone jag ägt. Man vänjer sig ju efter ett tag, eller snarare, glömmer bort skillnaden, men nu när jag har en Android-telefon med Telenor och en iPhone 3GS med Telia så har jag betydligt bättre täckning med Android-telefonen. Byter jag plats på SIM-korten så blir inte täckningen bättre i min iPhone 3GS.

Givetvis är detta ett scenario som drabbar få. De flesta bor så de har bra mobiltäckning. Men Sverige är ett stort land, med mycket landsbygd, och till skillnad från i Skåne så blir det både kullar och dalar ju längre norrut man kommer och här får alla mobiloperatörer det svårt med täckningen, oavsett vilken telefon du använder. Men det blir helt enkelt mer påtagligt med en iPhone, anser jag.© 2020 Omsoc Publishing AB