2010-07-19
Nyhet

“"Dags att bojkotta Apples låsta mobil"”

Debattartikel i Expressen signerad Christopher Kullenberg:

Apple censurerar nämligen de program som de inte vill att vi ska köra i Iphone, och detta dessutom högst inkonsekvent.
Naket innehåll tillåts från Playboy, men inte från vanliga dagstidningar.
Skype, som man kan ringa gratis med till andra Skype-användare, förbjöds till en början att använda 3G-nätet, men har fått tillstånd på senare tid.
Apple har valt att konsekvent förbjuda Flash, ett program som används för både webapplikationer och strömmad video, som del i ett konkurrenskrig mot företaget Adobe.

Den rebelliska Macintoshanvändaren är inte särskilt rebellisk längre.
Både Ipod och Iphone säljer som smör i Sverige. Men priset vi betalar för dem är inte bara tusenlapparna vi gladeligen hostar upp när vi kastar oss över den senaste Iphonen. Vi accepterar samtidigt att ett företag har makten att kontrollera vad vi gör med våra mobila liv på internet.
I slutänden är det upp till oss att välja vilken väg vi vill vandra. Öppna telefonalternativ finns, där vem som helst kan skriva och köra vilka program som helst.

Lätt hysteriskt, ganska osakligt, väldigt överdrivet, otroligt dåligt påläst.

Uppdatering:

Jag har fått ett par kommentarer via Twitter om att jag inte argumenterar sakligt när det gäller innehållet i debattartikeln som jag citerar delar av ovan. Det är väldigt svårt att argumentera sakligt med någon som själv inte gör det alls.

Men det kanske finns ett behov av saklig information från någon utan en till synes politisk agenda så kommer här min syn på saken.

1. Steve Jobs sa inte att medierna “orättvist hackade på Apple”. Han pekade däremot på proportionerna i den kritik som östs över iPhone 4 och dess mottagningsproblem i förhållande till det verkliga antalet klagande kunder.

2. Citeringen av The Economist är underlig. Vad säger den egentligen? Vilket problem är det som The Economist framhäver i sin artikel? Det nämns inte över huvudtaget.

3. Operativsystemet i en iPhone heter iOS, inget annat.

4. Apples hantering av applikationer i App Store har varit godtycklig och präglats av en omognad och otydlighet. Men det har blivit bättre och dess huvudsakliga funktion idag är att hålla program borta som sabbar, stjäl, sprider virus eller innehåller olagligheter.

Det är intressant att jämföra App Store och dess “stängda modell” med Android Market vars öppna modell inbjuder till applikationer som innebär en direkt risk för din telefon och den information du har i den om du installerar den. Även Google rensar bort applikationer som gör dumma saker men till skillnad från Apple kontrollerar inte Google varje applikation innan den läggs upp. Det innebär att man alltså kan få in en applikation på Android Market som gör saker du definitivt inte vill att den ska göra med din telefon och såvida ingen anmäler applikationen så ligger den kvar för nedladdning. Vad man tycker är bättre av dessa två modeller är givetvis en fråga om hur pass säker man vill känna sig. Installerar man inga applikationer, eller främst har telefonen som en leksak, spelar det kanske mindre roll. För mig är telefonen ett arbetsredskap och den måste fungera, och där känner jag mig klart tryggare med App Store även om Android Market också har egenskaper som faller mig i smaken:

Om App Store är den vuxna, mogna och ansvarstagande storebrorsan så är Android Market den lite busiga lillebrorsan. Här blandas seriösa program med rena hack och tillägg till din mobiltelefon vart om vartannat och det är uppfriskande och lite skrämmande samtidigt – finns det någon kontroll på vad som säljs i Android Market?

Smak och tycke får avgöra helt enkelt. Kanske är det den frihet som Christopher Kullenberg letar efter.

5. Förbudet mot Flash beror på två saker. Det första är en ren teknisk fråga. Adobes historia med usla versioner av Flashklienten på Mac OS X har gjort att Apple valt att helt enkelt exkludera Flash från iOS.

Det andra är en gränssnittsfråga: Flash i sig är inte konstruerat för att fungera väl med touchskärmar (hur gör man i en Flashapplikation som använder sig av piltangenter på ett tangentbord för sin navigering?) och min misstanke är att Adobes största anledning till missnöje är att de, förutom att de inte har friheten att välja om de vill finnas på en viss plattform riskerar att tappa kunder som köper utvecklingsverktyg för Flash (exempelvis Flash Professional) eftersom de kunderna riskerar att få mindre och mindre beställningsjobb för främst flashbaserade annonser.

‘Personligen är det få saker jag saknar med att inte ha Flash i min iPad eller iPhone när jag surfar. Surfningen går snabbare, jag slipper annonser som tynger ner hela enheten och jag sparar dessutom på datatrafiken om jag surfar över 3G.

Det andra är en fråga om frihet. Apple vill pusha ut öppna standarder som HTML5 framför slutna dito som Flash. Lite ironiskt eftersom Apple själva gör samma sak som Adobe fast med sin egna utvecklingsmiljö för iOS, XCode. Jag tycker Apple gör rätt i frågan om Flash och jag kommer själv inte att sakna Flash den dagen det är borta.

6. Apple kontrollerar ingenting när det gäller vad och hur du gör vad på Internet.

Som Christopher Kullenberg säger: Det finns alternativ. Christopher nämner dock inte vilka alternativ han menar. Troligen menar han Android, där jag inte är så säker på att friheten är så mycket större i det långa loppet när operatörerna fått göra sitt men det är en bra plattform som jag säkert tror att Christopher Kullenberg kommer att trivas bra med.



© 2020 Omsoc Publishing AB