2010-08-16
Nyhet

iMac 27" Intel Core i3

Ladda ner denna artikel som en iBook. (Uppdaterad 23/9 2010, 12:43)

Ett test som inte kunde kommit lägligare. Efter att min ett år gamla Macbook Pro drabbats av en svår åkomma av Fläktus Illegularis, det vill säga, att den ena fläkten i datorn roterar så snabbt den bara kan och absolut bara vägrar att hålla klaffen, så fick jag nog. Drog en repa till Täby Centrum och lämnade över dyrgripen till grabbarna på inLife för service och när jag kom hem och hängde läpp som värst över läget så såg jag att Apple haft vänligheten att skicka över den senaste 27″ stora iMac-modellen. Testexemplaret, utrustad med en 3.2GHz Intel Core i3, 1TB hårddisk och 4GB internminne, lät sig snällt packas upp och efter en timme eller två hade jag läst över hela min Time Capsule-backup (som givetvis inte hade fungerat ordentligt – sista veckans data fattades) och jag kunde börja jobba.

Och vilken skillnad det är. Nu ska man väl säga att min 2,53Ghz Macbook Pro med en Intel Core 2 Duo inte är slö direkt, men när det till och med går snabbare att göra en så enkel operation som att montera upp en AFP-utdelad sharepoint med denna iMac (ansluten via gigabit ethernet, med den kabel som i normala fall sitter i min MBP), så börjar man inse vad man kanske går miste om när man kör bärbart. Det märks nämligen att det är skillnad på dator och dator; Apple kan stoppa i hur snabba processorer de vill i sina bärbara maskiner men om resten av maskineriet runtom inte hänger med så är det bortkastade pengar.

iMac med en Intel Core i3 är inte bortkastade pengar. Skärmen är helt enkelt vansinnigt bra, och får min 24″ Apple Cinema Display med LED-belysningen att framstå som liten och faktiskt en aning blek i jämförelse. Dockningsraden på 27″-skärmen blir så löjligt lång så man slutar att bry sig om hur många applikationer och minimerade fönster som finns däri. Och visst, den här maskinen hade mått väldigt bra med ytterligare 4GB internminne så jag hade haft 8GB totalt, men det är slående hur mycket den orkar med utan att över huvudtaget svettas en droppe, jämfört med min MacBook Pro med samma mängd minne.

Fyra USB 2.0-portar, Display Adapter för extra skärm, FireWire 800, Gigabit Ethernet samt en in- och utgång för analogt och digitalt ljud. Rent och snyggt. På sidan finner vi en kortplats för Apples senaste darling, SDXC-korten. Trådlöst Ethernet a’la Airport över 802.11n-standarden (upp till 108Mbit/s) och Bluetooth 2.1 + EDR är också inbyggt som standard. Någon som minns när Bluetooth och Airport var tillval på PowerMac G5?

Intel Core i3-processorn är värd ett litet stycke bara den. Modellen som sitter i mitt testexemplar har alltså en 3.2GHz Intel Core i3-processor med 4MB level 3-cache och stöd för Hyperthreading. Det är också grundmodellen i värstingfamiljen med 27″-skärm, där den värsta modellen har en 2.93GHz Quad-Core Intel Core i7 processor med 8MB level 3 cache, stöd för HyperThreading och Turbo Boost. Den senare kostar “lite” mer, fast inte så mycket som man kan tro, utan endast 22155 kronor på Apple Store med 4GB RAM och 1TB hårddisk. Testexemplaret landar på lite mer resonliga 16995 kronor med samma mängd minne och disk som värstingmodellen, som då har fyra processorkärnor till skillnad från testexemplarets två.

Hur är det då med designen? Som ni kanske märker är det lite mer bildporr än vanligt, och det finns en god anledning till det. En 27″ iMac är inte bara den första iMac jag seriöst övervägt att köpa hem sedan den första iMac G4-modellen (som hänger här i mitt hemmakontor och bara är störtskön), utan det är också den vackraste iMac-modellen någonsin. Det är givetvis inte den första 27″-modellen på marknaden, eller som passerat mina ögon, men nu när den står på skrivbordet, mitt i all röra bland en bunt programkartonger, Harman Kardon Soundsticks, hårddiskar, skruvar och tidningar, så inser jag att den inte bara gör sig snygg på köksbordet, utan den blir ännu snyggare när den står där den hör hemma: på skrivbordet. Nu trängs den med min 24″ Apple Cinema Display på samma bord, och det blir givetvis lite löjligt; för med en 27″ iMac så behöver man ingen andra skärm. Det är fullständigt onödigt.

Prestanda

I mina två tidigare tester (här och senare här) har jag konstaterat att skärmen är stor och prestandan är god. I synnerhet i det senare testet som jag länkade till ovan, där jag testade en Core i5-modell.

Hur står sig då Core i3-modellen anno Augusti 2010 mot Core i5-modellen från December förra året?

Som synes är alltså den nyaste modellen med Core i3-processorn långsammare än till och med förra årets iMac med Intel Core 2 Duo-processorn. Eller är den det?

Xbench tolkar saker och ting litet som det vill, vilket också är en av poängerna med att använda programmet. Ser man prestanda ur ett rent en-programsperspektiv, där du kör ett program och inget mer, så är den äldre processorn snabbare, vilket också tester hos bland andra Anandtech visat.

Ser man det däremot ur ett perspektiv där flera program ska köras samtidigt, så är den nyare modellen med Core i3-processorn snabbare. Den nuvarande generationen iMac-maskiner har samtliga, förutom den billigaste 21″-modellen, stöd för Hyperthreading och Turbo Boost. I den förra generationen av iMac-maskinerna var det endast värstingmodellen (testad här) som hade det. Apple har helt enkelt skänkt mer avancerad teknik till även de lägre stående modellerna, och med de här två funktionerna så får man, tro det eller ej, en maskin som känns snabb och inte bara ser snabb ut på pappret.

Enkelt uttryckt kan man summera prestandabiten så här: ju mer avancerade saker du gör på din dator, ju mer kommer Core i3- till sin rätt. Program som stödjer Hyperthreading och drar nytta av de båda processorkärnorna kommer också att flyta på snabbare än på den äldre Core 2 Duo-modellen som förlorar i längden då den får använda fler klockcykler att göra samma sak som Core i3-processorn gör med färre.

Det är svårt att inte gilla den nya iMac-familjen. Modellen jag testat har snabbt funnit sin plats i min Macbook Pro:s frånvaro och det blir svårt för den att få tillbaka sin plats igen. Och svårt för mig att inte investera i en ny dator, två år tidigare än beräknat…

Tillverkare: Apple
Pris: 16995 kronor (modeller finns från 11995 till 19995 kronor i grundkonfiguration)
Köp den hos: Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB