2010-08-19
Test

Netgear ReadyNAS 2100

Det finns NAS:ar, och sen finns det NAS:ar. Den tidigare kategorin sorterar de enklare maskinerna under, och där räknar jag in den lysande men lite begränsade ReadyNAS Duo, också den från Netgear. I den senare kategorin finner vi NAS:ar som klarar iSCSI, rejält med hårddiskar och som är byggda för lite hårdare tag.

ReadyNAS 2100, också den från Netgear, är en sådan maskin. Fyra hårddiskar, tre USB-portar, två Ethernetportar, en bunt fläktar och presto! En NAS som heter duga.

Det grafiska gränssnittet ser ut i princip exakt som det i min lilla ReadyNAS Duo, förutom ytterligare ett par funktioner då som den lille saknar. Gränssnittet fungerar bra men emellanåt syns det att utformning av grafiska gränssnitt inte är Netgears starka sida. Man kan om man ändå är inne på området “mindre bra” fråga sig varför Netgear byggt in en iTunes-server, stöd för DLNA och så vidare, som också finns i deras billigare modeller? Det känns ungefär lika nödvändigt som att Apple envisas med att skicka ut iTunes-uppgraderingar och fixar av grafikdrivrutiner för Snow Leopard Server som gör det enklare att köra vissa spel. På sin server. Nej, bort med det där kladdet, Netgear, och fokusera på vad en NAS i prisklassen runt 17000 kronor ska göra: skyffla data.

Jag genomförde ett enkelt prestandatest med tre nätverksprotokoll: NFS, SMB och AFP, från en MacBook Pro ansluten till ett gigabit ethernet, samma nät som NAS:en var ansluten till. Båda maskinerna hade gigabit-hastighet och full duplex på sina respektive nätverkskort och för de som undrar varför jag utelämnat iSCSI i uppräkningen av protokoll så är detta en Mac-blogg, och som alla vet så hatar Apple iSCSI och därför har vi inte ett vettigt sätt att köra det protokollet. Än. Det bör dock sägas att ReadyNas 2100 certifierats av VMware just för sitt stöd för iSCSI vilket innebär att ReadyNas 2100 säkerligen levererar inom det området.

Jag tog en fil, drygt 2,2GB stor, innehållandes XCode 3.2.3 och iPhone SDK 4, och kopierade över de tre protokollen medelst kommandot cp i terminalen. En liten intressant sak är att man innan kommandot kan sätta ett annat kommando, time som gör att datorn talar om för dig hur lång tid ett kommando tog att utföra. Rätt användbart när man vill prestandatesta den här typen av saker.

Som sagt: samma fil, över tre olika nätverksprotokoll. Här är då resultatet:

AFP: 59.32 sekunder
SMB: 1.059 minuter
NFS: 3.39 minuter

NFS-prestandan, vilken kan vara intressant för oss Mac-användare då NFS i normala fall är ett snabbt protokoll, är alltså nästan tre gånger så långsamt som SMB mot samma enhet. Vad värre är så har Netgears nas-enheter inget vidare bra rykte när det gäller att skriva data via NFS, och då talar jag främst av egen erfarenhet av totalt tre olika NAS-modeller från Netgear i prisklassen 3000 kronor och upp till den jag tittar på idag, som kostar mellan 11000 till 25000 kronor beroende på diskkonfiguration.

En korrekt optimerad och implementerad NFS-installation är minst lika bra för att exempelvis läsa och skriva VMDK-filer från för VMware Fusion, och med tanke på att NFS är byggt för att fungera bra över i princip alla uppkopplingar och också är så smart så det kan återansluta sig om en NAS (det här fallet åtminstone) råkar starta om, så är NFS protokollet man vill använda så långt det är möjligt i serversammanhang, i synnerhet där Mac:ar är inblandade.

Är då ReadyNAS 2100 egentligen bra? Det beror helt på. Om man bortser från det ovanstående och endast ska använda den här NAS-enheten som filserver i en miljö med Mac eller Windows, eller både och, så är den helt lysande. Inget snack om saken. Vill du kunna använda NFS på bred front, så bör du leta efter något annat.

Leverantör: Netgear
Pris: Testad modell 17921 kronor. Modellfamiljen börjar på 11772 kronor för 4x500GB hårddisk installerad.
Köp den hos: Misco AB, med flera.© 2019 Omsoc Publishing AB