2010-08-24
Nyhet

Apple efter Jobs

Lex Friedman:

I don’t envy the task before the person who one day needs to step into Jobs’s sneakers. While I certainly believe that Apple will continue to be successful after Steve leaves, I’m also realistic: The company may stumble a bit more often, or a bit more visibly. iOS devices might get a few more buttons. With any luck, though, we won’t see any more Performas.

Most companies don’t ceremonially crown a new CEO while the current one still comes into work each day. But quick: Name five other big companies whose CEOs so directly embody public’s view of the companies’ visions, esthetics, and philosophies. Google is Google with or without Eric Schmidt.

Friedman har fel i det att Apple borde prata öppet om en eventuell efterträdare till Jobs, eller att de borde fostra en “arvtagare” redan nu. Inget företag med det minsta av intelligens i dess styrelse pratar öppet om vem som ska ta över när “ledaren” kliver av, och det av flera anledningar:

1. Det underminerar den nuvarande VD:ns roll och värde.
2. Det skapar en olustig situation för den blivande VD:n och hans plats i företaget innan han tar över.
3. Det skapar en otydlighet runt vem som styr företaget – måste den nuvarande VD:n förankra sina beslut hos den blivande? Aktiemarknaden lär inte tycka att det är så värst vidare roligt heller.© 2019 Omsoc Publishing AB