2010-09-14
Nyhet

X

<

p>

Året var 1999. Apple hade precis lanserat Mac OS X Server 1.0, och för mig som var nybliven testredaktör efter ett par-tre år som frilansare åt Nätverk & Kommunikation så var jag minst sagt nyfiken på att testa detta operativsystem från Apple, ett företag som i princip hade försvunnit från min radar och ersatts med Linux och BeOS. En grön PowerMac G3 och en kartong levererades från Apples dåvarande presschef i Sverige som en aning nervöst ville ha reda på vad vi skulle testa.

Lånetiden hade jag angett till en månad, Apple ville ha tillbaka maskinen efter en vecka, vilket på den tiden var i princip standard när man hade med Apple att göra då de var minst sagt ovana vid att låna ut produkter till mer än en handfull redaktioner i Sverige. Men jag fick som jag ville, och det är åtminstone en liten anledning att jag driver den här bloggen idag eftersom jag då hade en chans att sitta riktigt länge med maskinen. Vilket i sin tur nästan var ett krav eftersom
dokumentationen lämnade en del att önska.

Under 80- och 90-talet hade många Mac-användare varit i kontakt med en Apple-server utan att ens veta om det. Via AppleShare delades det filer åt höger och vänster och allt gick via AppleTalk och Localtalk, Apples nätverksprotokoll och nätverksanslutningar vars prestanda fick till och med gamla Ethernet-nät baserade på CAT-2 att framstå som snabba. AppleShare fungerade ju, och få kunde se en anledning till att byta ut det. Men vartefter Apple började synas ute på företagen ledsnade nätverksadministratörerna snabbt på AppleTalks pladdrande på nätet och tvingades sätta upp separata fysiska nätverk som sedan bryggades över till PC-nätverken där mailservrar och Internetanslutning fanns. Allt eftersom folk också delade ut sina datorer så blev det ett virrvarr av filer överallt som det inte fanns någon kontroll över, eller backup, av.

TCP/IP kom snart närmare och närmare MacOS, och när man till slut började ansluta Mac:arna till Ethernet-nätverken rakt av, så började AppleShare dö ut. Nu satt Mac-användarna istället och körde mot WIndows- och Netware-servrar och det fungerade för det mesta riktigt bra och nätverksfolket fick som de ville, om de inte redan blockerat AppleTalk i nätverket.

<

p>

Så man kan lugnt säga att Apples erfarenhet av serverprodukter fram tills nu begränsades till två kortare perioder där de dels sålde A/UX tillsammans med ett fåtal maskiner, och senare deras Apple Network Server 500 och 700, som körde en modifierad version av IBM:s hemska operativsystem AIX, (se annonsen ovan, en riktigt biffig maskin som kanske kunde blivit något mer än vad Apple lyckades göra med den) som försvann i mitten på 1998. Utöver det hade företaget under 90-talet sålt ett antal maskiner med namnet “Server” tillagt i namnet, där det egentligen handlade om helt vanliga desktopmaskiner med fler hårddiskar och mer internminne, vilket också märktes då det på det svenska kontoret, som då låg i Kista, inte fanns en människa som faktiskt kunde Mac OS X Server. Servrar och företagsmarknaden hade hamnat i skymundan på Apple under den senare delen av 90-talet, och Mac OS X Server 1.0 var ett första steg att förändra det.

Men även om Mac OS X Server 1.0 var ett första viktigt steg så var det också ett stapplande sådant. Testet gick väl “sådär” för Apple i Nätverk & Kommunikations stora test av serveroperativsystem. Jag minns inte exakt vilken placering de fick men det var definitivt i den nedre regionen av resultatlistan.

Mac OS X Server, som egentligen skulle hetat Rhapsody och som i sin tur var en delvis omkompilerad NeXTSTEP fast för PowerPC-processorn med gränssnittet från gamla MacOS smackat ovanpå, var inte färdigt, Maskinen hängde sig regelbundet och många komponenter som man redan då tog för givet via Windows NT 4 Server och Linux fanns bara inte. Detta kändes som en produkt för de som redan körde Mac i sitt nätverk, och inte en produkt för de som skulle vinnas över till Apple. Administrationsverktygen var få och bilden här till höger får symbolisera vad som då fanns i administrationsväg. Man kan säga vad man vill om dagens Server Admin, men det är åtminstone bättre än vad man ser här till höger.

Men det tog sig ju. Mac OS X Server idag är långt ifrån perfekt, och som administratör av operativsystemet hoppas man alltid att nästa version ska bli bättre. Kanske blir det så, kanske inte.

Många firar också att Mac OS X fyller tio år idag. Det må så vara, men Mac OS X Server har redan fyllt 11.

Den 16 Mars 1999 släpptes det första operativsystemet som baseras på NeXTSTEP under namnet Mac OS X Server, och även om jag och många med mig missat det datumet med råge, så är det värt att lägga på minnet. Apple lärde sig mycket på denna release och när det sedan var dags att göra om Mac OS X Server så får man nog allt säga att de lyckades betydligt bättre.© 2019 Omsoc Publishing AB