2010-10-08
Nyhet

När CS testar mobiltelefoner

Annars pålästa Sverker Brundin på Computer Sweden testar nya Nokia N8. Av texten att döma har varken Sverker eller Nokia gjort sin hemläxa:

Bildvisningsprogrammet fungerar inte.

Kameran är seg och hänger sig lätt.

Många andra program hänger sig också och flera går inte att stänga ned utan att starta om telefonen.

Telefonen laddar ur på ett kick, jag måste ladda åtminstone två gånger per dag.

Och det slutar inte där. Valda stycken ur texten:

Samtidigt är programutbudet klart sämre än för Iphone eller Android.

Kameran har 12 megapixel, dubbelt upp mot min systemkamera från Nikon. Bilderna från mobilen blir ändå mycket sämre, det krävs mer än bara många megapixlar.

Efter att ha försökt få ordning på bildvisningen under helgen ger jag upp och försöker med ett tredjepartsprogram från HP, som jag laddar ned från Ovi Store. Det fungerar inte heller. Laddar slutligen ned Nokias eget bildvisningsprogram från Ovi Store. Den här gången fungerar det! Stor lättnad.

Så vad är då problemet med texten? Brundin fick efter att den publicerats på Computer Swedens hemsida (och i dagens nummer av tidningen) ett nytt exemplar av N8 från Nokia som tydligen innehåller färre buggar. Bra så. Men baserat på åsikterna i den första texten ger han telefonen medelbetyget 3,4, där kategorin stabilitet får en tvåa i betyg.

Vad är då min biff med Sverkers test?

Först och främst, om en produkt har allvarliga stabilitetsproblem kontaktar man leverantören innan pressläggning och frågar om de kan skicka över ett exemplar till. När man fått över exemplar nummer två finns två möjligheter: det ena är att det uppför sig lika illa som det första, eller att det fungerar bättre. I vilket fall som helst återger man noga resultatet från testerna av båda exemplaren i sin text.

För det andra: det är uppenbart att Sverker inte använder telefoner med iOS eller Android regelbundet. Det framgår också av hans text, att han använt Nokia N95 de senaste åren.

Bra så. Men jag har ytterst svårt att dra mig till minnes när min iPhone, eller HTC Desire för den delen, uppvisade så allvarliga problem med stabiliteten eller där en applikation kräver en hel omstart av telefonen. Jag är rätt säker på att det aldrig hänt. Sista gången jag startade om någon av mina mobiltelefoner var när jag uppgraderade AndroidOS till senaste version och iOS till dito.

Sverker verkar helt enkelt tagit för givet att det är så här mobiltelefoner fungerar år 2010. I min värld var det flera år sedan, då man levde med buggiga lurar från Nokia eller Sony Ericsson, som detta tillhörde vardagen.

Ska man testa telefoner, eller för den delen andra produkter som vänder sig till en bred massa, krävs bättre koll på läget. Man måste använda så många av de på marknaden förekommande plattformarna som möjligt, eftersom utvecklingen inom det här omådet går snabbare än vad jag misstänker att Computer Sweden låter Sverker lägga tid på.

Hade jag fått en Nokia N8 i handen och den uppvisat samma beteende som den Sverker testat, hade jag som tidigare nämnt bett att få över en till och därefter summerat resultaten av de två i ett test. Hade jag fått ett dåligt resultat hade jag direkt avrått mina läsare från att köpa telefonen i fråga.

Sverker gör inte det i sin text. Han kallar den istället “Nokias bästa mobil”, vilket på sätt och vis säger en hel del om Nokia. Sverker är visserligen noga med att påpeka att den är väldigt buggig och seg, men som läsare står jag fortfarande som ett frågetecken efter att ha läst texten. Intrycken då är att N8 är buggig, seg, käkar batterier, kräver regelbundna omstarter och tredjepartsprogram då de inbyggda inte alltid levererar, och så vidare. Men det är ändå “Nokias bästa mobil”.

Claes Magnusson skriver (länk nedan):

Undrar om någon annan nalle räddats på samma sätt om det inte gått att se bilder, om kameran hänger sig, om kameran är seg, program stänger och kraschar, andra program går inte att avsluta utan att telefonen startas om och batteriet måste laddas flera gånger per dag.

En sådan telefon ger Computer Sweden 5 av 5 i prisvärdhet och 4 av 5 i funktioner.

Jag vill inte gå så långt som att antyda att Nokia N8 räddats av Sveriges största IT-tidning, även om jag fick en hårtork när jag en gång i tiden i Computer Sweden testade Intels 100Mhz snabba 486-processorer, och skrev ned dem då de fungerade med två 486-moderkort av de tio jag testade med.

Först ringde Intels dåvarande informationschef Tor Krusell och skällde ut mig efter noter, och sedan ringde han CS-redaktionen och tycks ha hotat med både det ena och det andra då den dåvarande teknikredaktören omedelbart efter order från redaktionsledningen tvingades skriva en dementi på testet, trots att Intel inte kunde, eller behövde, bevisa att det var felaktigt.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess, och jag betvivlar att den nuvarande redaktionsledningen har lika mjuk ryggrad som den gamla, men testet av Nokia N8 har fått många med mig att höja på ögonbrynen och undra hur det egentligen är ställt på Computer Swedens teknikredaktion år 2010 efter ett test av det här slaget.

(via Claes Magnusson)© 2020 Omsoc Publishing AB