2010-10-10
Nyhet

Lacie Wireless Space

En svart låda med en inbyggd switch med tre ethernetportar, en WAN-port, en inbyggd brandvägg, WIFI-stöd upp till 802.11n, stöd för Time Machine och dessutom mediastreaming via UPnP, DLNA och iTunes, kan det vara något?

En titt på specifikationerna förvirrar något. LaCie anger WAN-porten till följande:

1 x Gigabit Ethernet 10/100 for Internet

Gigabit Ethernet, eller 10/100 Mbit? Jag gissar det senare, då det sällan finns anledning att bygga in en gigabit-port för WAN-anslutningar.

En annan sak som förvirrar är hur man startar upp maskinen. När man kopplar in strömsladden blinkar alla lampor till på baksidan, men sedan händer ingenting. Trycker man därefter på strömknappen, ger det samma resultat, och efter en lång stunds väntan verkar enheten starta upp då den blåa lampan i fronten tänds.

Bra. Men sen då? Installationsprogramvaran på min Mac Pro hittar inte enheten varesig om jag väljer att konfigurera den för trådlös anslutning, eller om jag gör det via det vanliga nätverket.

Men efter ett par omstarter så hittas enheten och det tycks sedan fungera bra. Ett webbgränssnitt finns för grundläggande inställningar, men ska man sedan lägga in ytterligare användare så kammar man noll – det är vad jag förstår från både manual och gränssnitt så kan man endast ha en användare i systemet. Som en Time Capsule, helt enkelt.

Skillnaden mellan en Time Capsule och Lacie Wireless Space är i första hand priset. En Wireless Space kostar 1195 kronor plus moms hos Dustin för 1TB yta. Dubbla mängden yta kostar 1596 kronor exklusive moms. En Time Capsule kostar lätt det dubbla.

Visst, du missar Apples trevliga administrationsprogram, men LaCies egna går inte av för hackor de heller, även om det hade varit trevligt med ett enda administrationsgränssnitt istället för ett webbaserat och ett programbaserat dito. LaCie:s historia, där det gått från ett respekterat namn inom skärmar och andra tillbehör för Mac:ar till att vara ett dussinmärke bland många andra är en aning sorglig, men när det gäller kvaliteten på Wireless Space har åtminstone inte jag något att tvivla över i skrivande stund, förutom att den är en aning trögstartad ibland.

Mediaserverstödet är ju inte helt otrevligt det heller. Och med tanke på att Lacie Wireless Space är både snygg att titta på och tyst så ser jag inte varför man inte skulle åtminstone överväga denna framför en Time Capsule.

Tillverkare: LaCie
Pris: Från 1195 kronor plus moms för 1TB lagringsyta.
Köp den hos: Dustin, med flera.© 2020 Omsoc Publishing AB