2010-10-20
Nyhet

Intryck och funderingar runt Mac OS X 10.7 'Lion'

Kvällens stora nyhet för mig i presentationen av nästa version av Mac OS X, version 10.7, var att Apple redan i år öppnar en App Store för Mac-användare. Inte helt överraskande, men inte mindre genialt för det.

I ett svep ser nämligen Apple till att lyckas med följande:

1. Ta del av de intäkter som framförallt oberoende utvecklare redan idag får behålla själva.

2. Genom sin kvalitetskontroll gör de marknaden för antivirusprogram för Mac i princip stendöd inom ett år och kan också hänvisa alla de oroliga användare av Mac OS X till att enbart handla via App Store.

3. De ser till att applikationer för Mac utvecklas på med det eller de utvecklingsverktyg som Apple vill att du som utvecklare ska använda dig av.

4. Total kontroll. Apple vet vad du kör i din dator, i din iPhone och i din iPad. De vet också vilken musik du lyssnar på, och vilka TV-serier och filmer du gärna tittar på. Om du använder iTunes och senare också Apple TV det vill säga.

Spridda funderingar som spontant dyker upp hos mig:

Hur detta kommer att se ut ett par versioner framåt. Blir vi helt inlåsta av Apple då? Kommer man som systemadministratör att kunna distribuera ut programpaket till Mac:ar i ett företagsnät eller måste allt gå via App Store?

App Store för Mac är “for personal use”, vilket Jobs särskilt noterade under sin presentation ikväll. Inget för företagskunder alltså.

Vad händer med Mac OS X Server när det gäller App Store – kommer vi att kunna köpa funktioner till våra servrar via Apple? (Med tanke på att Apple lägger ned mer energi på att välja toalettpapper till sina kontor än att ta ett krafttag med Mac OS X Server så lär det ju inte hända än på ett tag.)

Software Update, både via Apple och egna servrar, är ju på många sätt ett sorgebarn. Det ska bli intressant att se hur SU integreras med App Store ett par versionsnummer framåt.

Sen kan man ha åsikter om förändringarna i gränssnittet. Jag gillar min Mac som den är, en blandning mellan ett snyggt GUI och den kalla, oförlåtande världen vi kallar Unix. Jag hoppas Apple inte glömmer det. För visst är det så att gränssnittet som fungerar på iPad och i iPhone, åtminstone delvis gör det just för att det är i sådana enheter där man använder fingrarna och drar över en glasyta. Personligen har jag aldrig riktigt kommit överrens med alla dessa fingerrörelser som man kan använda sig av på styrplattan nu för tiden, och kanske var det också jag inte kom så vidare överrens med Magic Trackpad.

Nåväl. Tiden får utvisa vad som mer kommer i Mac OS X 10.7. Personligen är jag mer spänd på nyheterna i serverversionen. Så snart jag vet mer så gör ni det.© 2020 Omsoc Publishing AB