2010-10-21
Nyhet

GlobalSAN

Ny och ny är väl att ta i kanske, jag har inte kollat in den på länge. Hur som helst har den enda iSCSI-programvaran för Mac OS X som är gratis uppgraderats och stödjer nu Snow Leopard och Snow Leopard Server, multipath, viloläge, återställning av fasta anslutningar utan att man behöver logga in, med mera.

Jag håller på och testar denna mot ett hemmabyggt SAN baserat på Nexenta:s gratisversion av deras ZFS/Open Solaris-baserade operativsystem över gigabit ethernet och kan direkt konstatera att om du startat upp Snow Leopard eller Snow Leopard Server i 64-bitarsläge så fungerar inte GlobalSAN:s programvara alls. Det framgår dessutom tydligt i dokumentationen (som man ju aldrig läser förrän det börjar strula) att den endast stödjer 32-bitarskärnan i Mac OS X i denna version.

Det fungerar alltså exempelvis inte på min Mac Pro men däremot på min Mac Mini Server då den senare laddar in en 32-bitars kärna.

I Leopard Server på PowerPC laddar den dock hur snällt som helst och även om XSAN är trevligt så är prislappen på dryga 22000 kronor per licens (och varje dator som ska anslutas till XSAN kräver en licens…) lite väl blodig. Fungerar detta bra så kan jag gå över till iSCSI i min servermiljö hemma. Rapport följer, således.© 2020 Omsoc Publishing AB