2010-10-24
Nyhet

iMac 27" Core i5

Ladda ner detta test som en eBook.

Efter testet av 27″ iMac med Intels Core i3-processor så var förväntningarna på denna modell inte direkt lågt ställda. I mångt och mycket kan det här testet bli en kopia av det testet; det är ju samma skärm, hölje, tangentbord, mus, och så vidare. Nej, istället är ju det antalet kusar under karossen som är det roligare med denna modell. Och poängen i XBench talar sitt tydliga språk, även om XBench inte är världens mest begåvande testprogram.

Den billigare modellen med Core i3-processorn fick 155.31 poäng i sitt test. Core i5-modellen i princip dubblerar de siffrorna

Inga konstigheter, egentligen, med tanke på att Core i3-processorn enligt XBench är långsammare än en Core 2 Duo-processor. Då klockhastigheten i den tidigare modellen var lägre än den modell med Core 2 Duo-processorn som jag testade förra året, är det ju underligt hur XBench tolkar hårdvaran.

Jag skrev detta i testet av Core i3-modellen:

Xbench tolkar saker och ting litet som det vill, vilket också är en av poängerna med att använda programmet. Ser man prestanda ur ett rent en-programsperspektiv, där du kör ett program och inget mer, så är den äldre processorn snabbare, vilket också tester hos bland andra Anandtech visat.

Ser man det däremot ur ett perspektiv där flera program ska köras samtidigt, så är den nyare modellen med Core i3-processorn snabbare. Den nuvarande generationen iMac-maskiner har samtliga, förutom den billigaste 21″-modellen, stöd för Hyperthreading och Turbo Boost. I den förra generationen av iMac-maskinerna var det endast värstingmodellen (testad här) som hade det. Apple har helt enkelt skänkt mer avancerad teknik till även de lägre stående modellerna, och med de här två funktionerna så får man, tro det eller ej, en maskin som känns snabb och inte bara ser snabb ut på pappret.

Så Intel:s Core i3-processor är ingen bra jämförelse med Core i5-processorn. Den senare har fler kärnor och är inte en i princip uppstressad Core 2 Duo-processor med bättre stöd för flertrådade program.

Det är därför betydligt mer intressant att jämföra denna maskin med den första Core i5-maskinen som Apple presenterade i Oktober förra året, vilken jag också testade i December samma år.

Den lyckades få 209.11 poäng med en 2.66GHz Core i5-processor och 4GB RAM. Den maskin jag testat nu har en Core i5-processor på 2.8GHz med samma mängd minne. Även i det testet visar Xbench att det inte är smartare än att det ger en äldre modell högre poäng eftersom klockfrekvensen i den modellen är högre än den jag testade då.

Den modell jag testat nu har fyra processorkärnor, SSD-disk och som tidigare nämnts 4 GB RAM. Skärmstorleken och dess upplösning är den samma som den gamla modellen, så också mängden L3 Cache (8MB). Minneshastigheten har skruvats upp från 1066MHz till 1333MHz DDR3 SDRAM och grafikkortet har fått ett rejält lyft, från ett ATI Radeon HD 4850 discrete graphics med 512MB GDDR3-minne till ATI Radeon HD 5750 discrete graphics med 1GB GDDR-minne.

Är då den nya 27″ iMac Core i5-modellen ett bättre köp jämfört med den gamla? Xbench tycks ju helt klart tycka det. Numera testar jag ju med två andra testprogram också, så låt oss se vad de säger. I brist på jämförande iMac-modeller i skrivande stund får jag luta mig mot andra modeller, vilket kan vara en aning missvisande men också intressant för de som funderar på att öppna plånboken och handla nytt lagom till jul.

Cinebench är ett program som främst testar processor och grafikkort ur ett mer grafikintensivt perspektiv. Intressant nog presenterar den med ATI Radeon HD 5750-kortet hela 31.60fps, vilket är att jämföra med exempelvis standardkortet i den 12 Core Mac Pro jag testade för en tid sedan, ett ATI Radeon 5870 HD som orkade med 31.99fps. 4 Core-modellen av Mac Pro fick för övrigt ur sig fem poäng i CPU-testet, medan Core i5-modellen av iMac jag testat nu orkade med 3.83 poäng.

Det senare resultatet kan utan större omsvep tillskrivas det faktum att Core i5-processorn, som precis som den Arrandale-processor som 4 core-modellen av Mac Pro, har fyra processorkärnor. Till skillnad mot Arrandale så har Core i5, eller Lynnfield som den också kallas, ingen Hyper-Threading-funktion inbyggd. Detta är i sin tur minst sagt underligt eftersom den klenare modellen, Core i3, har just Hyper-Threading inbyggt. Core i5-modellen stödjer däremot Turbo Boost-funktionen, vilket Core i3-modellen inte gör. Samtliga Mac Pro-modeller har både Turbo Boost och Hyper Threading inbyggt.

Förvirrande? Jo tack.

Till sist och syvende kan vi också ta en titt på Geekbench-testet. 8022 poäng i Geekbench är inte fy skam direkt. Siffran kan direkt jämföras med en 4 core Mac Pro på 2.8GHz med 8GB RAM som i mitt test fick 9848 poäng.

Men ändå – de som talar högt om att en iMac erbjuder mer än en Mac Pro har givetvis rätt om man tittar på priset kontra vad man får. En iMac med en Core i5-processor är snabb, har en riktigt bra och riktigt stor skärm, och så vidare. Men den slår aldrig en Mac Pro prestandamässigt om man gör en jämförelse med på pappret lika snabba processorer.

Köper du en Mac Pro får du i princip allt som Intel har ett erbjuda med Hyper-threading och Turbo Boost. Köper du en iMac finns det alltid ett förbehåll, en stympning, för att hålla nere pris, värmeutveckling, eller också konkurrensen de båda produktfamiljerna emellan.

Sen erbjuder Mac Pro så mycket mer när det gäller expansionsmöjligheter, men prislappen är ju också där efter. Är du ute efter en snabb maskin som ger dig gott om pang för pengarna och där beräkningskapacitet och möjligheten att kunna hantera många krävande uppgifter i din dator samtidigt är av underordnad betydelse, så ska du välja en iMac. Om inte, köp en Mac Pro. Det svider mer initialt i lädret men i det långa loppet kommer du inte att ångra dig.

En 27″ Core i5-baserad iMac är en trevlig bekantskap. Den är perfekt för dig som sitter hemma och arbetar med bilder, webb och kanske också någon form av utveckling. Skärmen är löjligt bra, datorn är löjligt tyst och hela paketet är så elegant och vackert som man förväntar sig att en maskin från Apple ska vara. Någon arbetsstation är det inte, det är en persondator med ambitioner över vad man kan förvänta sig att en persondator ska kunna prestera. Mer pang för pengarna, helt enkelt.

Tillverkare: Apple
Pris: iMac finns från 11995 kronor. Testad modell från 19995 kronor.
Köp den hos: Apple Store© 2020 Omsoc Publishing AB