2010-10-27
Nyhet

Google nära uppköp av Spotify

TechCrunch släppte bomben:

Last year, around the time that Apple acquired music service Lala, Google and Spotify were deep in acquisition discussions, says a source with knowledge of the negotiations.

Ultimately no deal happened, and the two companies tried to negotiate a deal to have Spotify pre-installed on all Android phones instead.

But the deal almost happened, says our source, and Google was going to pay nearly $1 billion for the service. Ultimately the deal went sideways because Google was demanding that all label deals be grandfathered in. And Spotify wanted a $800 million+ walk away fee if the deal faltered (Google had a similar provision in their Admob acquisition).

En miljard dollar var köpesumman. Varför gick då affären i stöpet?

So if a company like Spotify gets great label deals, like they have in Europe, those deals have to be completely renegotiated if they’re acquired. It ends up making these companies largely un-buyable.

Nu ryktas det dessutom om att Apple sitter och förhandlar med Spotify. Jag vet inte om en sådan affär skulle vara bra eller dåligt för alla oss som använder Spotify. Förutom att vi hade fått sitta med iTunes (som jag inte gillar) istället för Spotifys egna klientprogram (som jag gillar) så hade garanterat stora delar av smidigheten med Spotify förändrats, eller försvunnit.

Nåja. Den som lever får se.© 2020 Omsoc Publishing AB