2010-10-31
Nyhet

Macbook Air 11" 1.4GHz – I minsta laget?

<

p>

Många år har gått sedan 12″-versionen av PowerBook G4 släpptes, och under de åren har också den maskinen i mångas ögon ansetts vara den bästa bärbara maskin Apple någonsin byggt. Just den modellen var den första nya Mac jag någonsin köpte. Jag har fortfarande kvar den och visst, med 1GB RAM, en 867GHz G4 och 40GB hårddisk är den varken snabb eller särskilt rolig att använda, men formatet, tangentbordet och anslutningsmöjligheterna har sedan modellen lades ned i Oktober 2005 inte överträffats och har man lite tålamod så är maskinen faktiskt fortfarande användbar om man mest skriver och läser mail.

Spola fram drygt fem år och Apples produkter inom det bärbara segmentet är, som amerikanerna skulle uttryckt det, “all over the place”. Vi har den billigaste Macbook:en i vit plast för exakt samma pengar som den modell jag testar här, till den dyraste 17″-modellen som kostar närmare 22000 kronor inklusive moms. Och nu har vi också en uppdaterad Macbook Air, en modell som blev två och som varit så pinsamt på efterkälken att Apple själva inte velat prata om den fram tills lanseringen förra veckan.

När jag på pressmötet hos Apple i Torsdags påpekade för en av Apples representanter på plats att 11″-modellen i princip kunde ersätta den via Macbook:en rakt av så fick jag givetvis ingenting till svar, men funderar man på det så bli det åtminstone för mig allt mer tydligt. Den vita Macbooken finns nämligen på marknaden av två anledningar: att locka över köpare till Mac, och för att säljas till skolor. Problemet med det första är att som en första Mac-upplevelse är den vita Macbooken ett skämt. Byggkvaliteten visserligen robust men den är knappast bättre än en bärbar PC till halva priset av vad den vita Macbooken kostar. Finliret vi ser i aluminiummodellerna finns inte där, helt enkelt. Tittar man på den maskinen som en produkt för skolorna är det givetvis en helt annan femma då den är byggd för att ta stryk, precis som den gamla via iBook:en. Men en 11″ Macbook Air hotar inte någon Macbook Pro, och dess avsaknad av rörliga delar som en optisk enhet och en hårddisk, bra batteritid och ett minimalt antal portar gör den mycket lämplig för skolorna. Färre saker ungarna kan ha sönder, helt enkelt.

Jag ska säga direkt att jag inte är helt nöjd med designen. Den gamla Macbook Air var visserligen tjockare än den nya modellen, men den var ändå snygg för den var rakare och det var också en av egenskaperna som gjorde den speciell. Den var nästan lika tunn från framkant till bakkant. Den nya Macbook Air med en form där den är lite tjockare i framkant och tunnare i bakkant känns inte riktigt lika elegant, utan det ser mer ut som en billig lösning på ett dyrt problem. Ska man ytterligare klanka ned på formen så har Apple ingenting lärt sig från den förra generationen Macbook Air utan placerat Display Port-anslutningen på ena sidan och strömanslutningen på den andra. Det fungerar givetvis ändå, även om man ansluter en LED Cinema Display med sin kombinerade usb-skärm-laddningskabel, men det blir fult.

Du som letar efter en liten dator som också kan spela lite tyngre titlar som World of Warcraft kan leta vidare. Grafikkortet i Macbook Air är det samma som i Mac Mini och den som försökt spela tyngre spel, eller för den delen utföra något grafiskt arbete i den tyngre skolan, bör alltså titta på en Macbook Pro om det är en bärbar maskin som står på agendan.

Jag nämnde tidigare tangentbordet i gamla 12″-modellen av PowerBook G4. En av dess största förtjänster var att Apple inte kompromissade när det gällde sådana saker som slaglängd och känslan när man skrev. Med en 11″ Macbook Air får istället användaren kompromissa och anpassa sig till datorn, för även om tangentbordet är “fullstort” (vilket det inte är, då Apple för att få plats med stora tangenter för bokstäver och siffror gjort övriga tangenter så små som möjligt) också tvingats kompromissa med slaglängden, alltså hur långt ned en tangent kan sjunka vid anslag innan den först börjar fjädra emot och sedan helt slår i botten. Det ska sägas att tangentbordet i 11″ Macbook Air inte är uselt (till skillnad från det i vita Macbook som verkligen kan framkalla tårar hos en vuxen man) men det är inget man skriver långa texter på.

Jag nämnde tidigare också anslutningsmöjligheterna i gamla 12″-modellen av PowerBook G4. Med tanke på att den slutade tillverkas för fem år sen är det underligt att Apple med all den moderna teknik som finns idag inte kunnat klämma in en ethernetport. eller åtminstone skicka med en USB-adapter i kartongen. Den stora fördelen med gamla 12″-modellen av PowerBook G4 var nämligen att du kunde koppla upp dig i princip var som helst. Macbook Air anno 2010 har fortfarande endast WIFI inbyggt som standard och spekulationerna om att nya Air skulle ha ett 3G-modem inbyggt var tyvärr bara rykten. Kanske hade det blivit för mycket av den av Steve Jobs så hatade Netbook:en med ett 3G-modem, eller så kanske 11″-modellen hade hotat iPad 3G, vad vet jag.

Det som räddar 11″-modellen av Macbook Air är, förutom sin ringa vikt på strax över ett kilo, skärmen. Jämfört med de större Macbook Pro-modellerna så är skärmen i Macbook Air kanske inte så mycket att komma med, men med en upplösning på 1366×768 pixlar så räcker det rätt bra. Andra bra funktioner är det inbyggda flashminnet som kanske inte gör maskinen snabbare överlag men den startar både system och applikationer betydligt snabbare jämfört med en hårddisk och hade mitt testexemplar haft 4GB RAM istället för 2GB hade jag kanske fått mer kräm ur den 1.4GHz Intel Core 2 Duo-processor som sitter under skalet.

Prestanda

Det vore ju att överdriva att säga att Macbook Air anno 2010 levererar några hiskeliga prestanda. 122.08 poäng i Xbench är visserligen inte alls illa, i synnerhet inte om man jämför med Årets Mac Mini med en 2.4GHz Intel Core 2 Duo som enligt XBench är långsammare än Macbook Air med 1.4GHz.

Nåja.

I 64-bitarsversionen av Geekbench blir det däremot storstryk, 2251 poäng vilket är att jämföra med den fram tills nu långsammaste modellen, 27″ iMac Core i5 som fick ihop 8022 poäng. Siffrorna i Cinebench är inte heller någon vidare rolig läsning; 11.06 i OpenGL-testet och 0.81 poäng i CPU-testet, där 27″ iMac Core i5-maskinen fick 31.60 respektive 3.83 poäng i samma test. Se hur nya Macbook Air jämför sig med andra maskiner på Macpro:s topplista.

Apple vill gärna framhålla att Macbook Air fungerar bra med iLife 11, och visst, det beror givetvis på vad man menar med fungerar. Lite bilder i iPhoto är inga problem, men slänger du på 10-11 kanaler med mjukvarusyntar i Garageband mår den här lilla maskinen inget vidare.

Nej, detta är en surfmaskin. Det är en dator för dig på språng som inte vill behöva ladda sin dator i tid och otid, då batteriet faktiskt fungerar så bra som det utlovas. Det är en Netbook, varesig Steve Jobs vill det eller inte. En Netbook utan 3G-modem med förbaskat bra batteritid.

Men kan man leva med just det sistnämnda är det ingen dålig maskin att stoppa ner i väskan. Apple hade vänligheten att låna ut den numera gamla modellen av Macbook Air till mig några veckor, och under den tiden hittade den snabbt sin plats både i min väska och i soffan framför teven hemma. I den typen av situationer var avsaknaden av kraft och det tunna formatet helt vettigt för mig och Macbook Air blev ett helt logiskt komplement till min Mac Pro en trappa upp i kontoret. 11″-modellen av nya Macbook Air kommer nog aldrig att hitta den platsen, medan 13″-modellen troligen gör det. Eller så satsar jag på att köpa en begagnad Air av förra generationen, oavsett vad som kommer Macbook Air för mig aldrig att ha någon annan roll än som ett komplement till något annat mer kraftfullt, men den rollen spelar den å andra sidan perfekt.

Tillverkare: Apple
Pris: Från 9495 kronor.
Köp den hos: Apple Store.© 2020 Omsoc Publishing AB