2010-11-05
Nyhet

Recension – ePUB – Straight to the point

Apples satsning på ePUB-formatet i och med iBooks-tjänsten har ju gått en aning i stå för oss svenska kunder, såvida man inte vill ladda ner Oliver Twist eller en hel del andra klassiker helt gratis. Men det hindrar ju oss inte att producera egna ePUB-baserade dokument och låta användarna ladda ned från din egna hemsida.

Nu finns det ju en inbyggd funktion för att skapa ePUB-dokument i Apples ordbehandlingsprogram Pages, vilket författaren av boken ePUB – Straight to the point, Elizabeth Castro, har valt att hoppa över. Istället fokuserar hon på två andra program, Microsoft Word och Adobe Indesign CS5.

Fokuserar man på Indesign-delen så innehåller den gott om riktigt bra tips för hur man skapar en fungerande ePUB-bok. Det är småsaker, som hur man hanterar bilder, vilka checkboxar man bör klicka i för att filen ska fungera bra, och så vidare, och det är i sig extremt värdefulla saker att ha i åtanke när man skapar sitt dokument. Layout för papperspublicering är ju en sak, men för skärmen på en iPad är det en helt annan sak och det är både svårare och enklare än man tror att hålla nere mängden komponenter på en sida för att öka läsbarheten, utan att samtidigt producera något som ser ganska trist ut.

Frågan om hur man skapar en fungerande layout för ePUB lämnar jag därhän till proffs som Bo eller vännerna på Raring, men för mina egna små hobbyprojekt (Macpros ePUB-filer, exempelvis) kunde Pages räcka bra till om jag inte samtidigt ville lära mig Indesign lite mer, så eftersom dessa två möts så kommer denna bok väl till pass.

Boken går in på djupet på flera saker utöver MS Word och Indesign, man får också lära sig mer om hur man tweakar CSS-filerna som ePUB bygger på och hur man lägger in videofiler i en ePUB-fil.

Priset, 215 kronor, har jag definitivt inget problem med. Har du något som helst intresse av ePUB-publicering så lär du inte ha det heller.

Författare: Elizabeth Castro
Pris: 215 kronor inkl. moms.
Köp den hos:© 2019 Omsoc Publishing AB