2010-11-06
Nyhet

2002 – 2010

Efter gårdagens artikel, 2002-2010, har jag fått en del reaktioner. Faktum är att jag aldrig fått så många reaktioner som i princip idiotförklarat mig och denna blogg, då många av kommentarerna tycker att jag i texten dödförklarar Mac OS X Server.

Mac OS X Server finns, så vitt jag vet, fortfarande kvar. Jag skrev detta i min text igår:

Vilket leder mig in på frågan om Mac OS X Server. Som produkt tror jag att Mac OS X kommer att leva kvar under en överskådlig framtid. Den delar kodbas med Mac OS X och kräver vad jag förstår inga större personalinsatser för att underhålla då en stor del av jobbet redan är gjort. Mac OS X Server är “nice to have” för Apple, och det räcker bra eftersom det driver försäljningen av Mac Mini Server och hjälper Apple att pinka in ett revir runt småföretagen, som i Apples värld inte vill köpa Microsofts Small Business Server då den blir för dyr och för komplicerad.

Sedan jag skrev detta har bilden klarnat runt den här frågan både för mig och många andra som debatterat frågan. Enkelt uttryckt handlar det om en sak: Apple vill inte ha stora företag som kunder. Matthew Healy formulerade det bäst på Mac OS X Server-listan igår:

I really think that Apple hates dealing with any customer that isn’t an individual. The reason being that it’s very easy to walk all over or push around a single person spending a few hundred dollars, but much more difficult when it’s a company spending hundreds of thousands to millions of dollars.

I det stycket tror jag vi finner en stor anledning till att Apple lägger ner Xserve, förutom det faktum att maskinen inte sålt tillräckligt väl.

En kommentar på Twitter föreslog att jag inte hade koll och att jag inte fattade vad som skulle hända i framtiden. En liknande kommentar kom via mail under natten och där föreslogs det att Apple skulle licensiera ut Mac OS X Server till en tredjepartstillverkare. Det är en trevlig tanke och hade det hänt hade ingen blivit gladare än jag, men det kommer inte att hända och här är varför:

1. Apple licensierar inte ut operativssystem. Punkt. Vad Apple gjorde med Xserve Raid (a.k.a Xsan) var att de lät en tredjepartstillverkare, Promise, certifiera sin lagringslösning mot Apples hårdvara och XSAN. Kan en lagringsenhet från exempelvis IBM eller HP prata FC och uppfyller de krav som Apple ställer på hårdvaran för XSAN så kan den enheten och anslutas.

2. Även om Apple skulle licensera ut Mac OS X Server så skulle de också tvingas att utveckla och underhålla drivrutiner för den hårdvaran, såvida inte exempelvis HP börjar tillverkare en exakt klon av Xserve men med en HP-logga på fronten. Vilket i sig är mindre troligt med tanke på att Xserve inte sålt något vidare, så varför skulle den säja bättre om en annan tillverkare tog över?

Alternativet är att Apple låter servertillverkarna utveckla egna drivrutiner, vilket vi vet från både Windows- och Linux-världen ibland fungerar bra, ibland inte alls. Det i sin tur skulle lämna Apples kunder med en mindre optimal användarupplevelse vilket i sin tur skulle göra kunderna arga på Apple.

Ytterligare ett alternativ är att Apple tillåter virtualisering av OS X Server under exempelvis VmWare ESX på valfri hårdvara. Det skulle lösa många problem och Apple skulle slippa snacket om att de licensierar ut Mac OS X Server till en tredjepartstillverkare.

3. Apple gillar kontroll och de gillar inte att kompromissa. Därför lägger de ned Xserve.

En kommentar via mail föreslog att jag, som refererade till Apples dokument som jag länkade till i gårdagens artikel, “äter ur Apples hand”. I dagsläget finns det inget annat att länka till, vilket jag också tydligt kritiserade i gårdagens artikel:

Att Apple visserligen kommer att fortsätta supporta Xserve under en överskådlig framtid är en klen tröst när man ser till hur Apple har hanterat den här frågan.

Ingen pressrelease, ingen information har vad jag vet gått ut till storkunderna utan en liten uppdatering på företagets produktsida och en liknande dito i Apple Store på webben är allt Apple har sagt i frågan.

Att beslutet att lägga ned Xserve är allvarligt kanske inte framgår för alla. Det största problemet är inte att de lägger en servermodell och ersätter den med en hemdator och en arbetsstation, utan det är den signal Apple skickar till sina kunder och till omvärlden när de i princip kliver av marknaden för större företag och myndigheter. De kliver av en för dem liten men ändå fungerande del av sin försäljning, och kanske är ett av de stora problemen för Apple det faktum att de inte blivit så dominanta som de önskat, eller att Xserves inte visat samma tillväxt som vanliga Mac:ar. Jag vet inte.

Vad jag däremot vet är att de som idag sitter ute hos sina arbetsgivare och arbetar med stora OS X Server-installationer, och som lagt ner tid och pengar på att certifiera sig och hålla sin kunskapsnivå på topp, måste börja lära om redan nu. Xserves kommer att leva kvar ute hos företagen 2-3 år till utan några som helst problem och så länge Apple tillverkar reservdelar och håller kommande versioner av OS X Server fungerade för Xserves så kommer plattformen att ha ett värde. Men efter 2-3 år är det ändå dags för många att uppdatera sina servrar och då finns inget realistiskt att köpa från Apple.

Jag nämnde tidigare Xsan, en produkt som vad jag förstår inte direkt aktivt utvecklas längre. Den finns på Apple Store, kostar runt 20000 kronor per licens, men jag ställer mig frågande till om den kommer att göra det så länge till. Jag skulle definitivt inte vilja sätta upp en Mac Mini Sever eller en Mac Pro som metadatakontroller för ett Xsan och även om iSCSI inte är ikapp XSAN när det gäller prestanda så är det en betydligt billigare teknik att använda för de som inte vill köra NFS mellan sina servrar.

Mac OS X Server kommer att leva vidare, men istället för att se det som ett operativsystem för kraftfulla servrar är det kanske dags att vi börjar se på det som Apples version av Small Business Server: en serverplattform för små arbetsgrupper och företag där man främst använder Mac:ar. Inte lika sexigt som ett stort datacenter fullt med Xserves, men det fungerar för mig.© 2019 Omsoc Publishing AB