2010-11-11
Nyhet

LaCie d2 USB 3.0

När man i lagringssammanhang pratat om USB 2.0 så har man liksom fnissat lite. När Apple för fram Mac Mini Server som ett seriöst alternativ så finns det en (1) FireWire 800-port i aktern. Resten är USB 2.0. Och även om det fungerar med USB 2.0 när man datar server så fungerar det ju att köra in en bergvägg i 180 kilometer i timmen: det är inget som kan rekommenderas, och resultatet är troligen inget vidare.

För att råda bot på detta så är nu USB 3.0 här. Sedan standarden spikades för nästan på dagen två år sedan har produkterna låtit vänta på sig men nu, lagom till julhandeln, så börjar de ramla in en efter en. På pappret ser prestandan riktigt, riktigt bra ut. Vi som lever med FireWire 800 vet att även om den porten levererar hyfsat så är den inget vidare om man börjar skyffla groteska mängder data över den. USB 3.0 kan, om man använder ett SuperSpeed-läge, komma upp i respektabla 5Gbit/s. Utan det läget landar man i realiteten runt 3.2Gbit/s, eller 400 megabyte per sekund. Sen gäller det givetvis att disken i andra änden också ska hänga med i de hastigheterna.

Det är ett stort steg framåt och med tanke på att Apple inte direkt visar ett stort stöd för FireWire så är det nog USB 3.0 vi kommer att få leva med i framtida modeller av våra Macintoshdatorer. Kanske, åtminstone. Apple har fram tills nu till synes helt ignorerat standarden, och vill man idag ansluta en USB 3.0-enhet till en bärbar Mac krävs en äldre dito med ExpressCard34-plats. LaCie hade vänligheten att skicka över en sån till mig och även om den fungerar bra så är det verkligen inte vackert. Som tur var hade jag också en äldre Macbook Pro i huset, som numera tillhör äldsta dottern och som fick lånas ut till pappa datanörden under vissa protester.

Lacies nya drive, d2 USB 3.0, är som vanligt när det gäller Lacies lite dyrare hårddiskar för skrivbordet, byggd som en pansarvagn, vilket inger förtroende, även om d2:ans rykte sedan tidigare är minst sagt skamfilat.

Hur blev då prestanda på disken i fråga? Jag testade med Xbench och fick ut ett resultat som visar att d2 USB 3.0 utan problem håller jämna steg med hårddisken i dotterns Macbook Pro. När det gäller sekventiell läsning och skrivning är den interna disken och d2 USB 3.0 i princip sida vid sida, där icke-buffrade operationer tar längre på den externa disken. När Xbench så börjar arbeta mer slumpmässigt med läsningar och skrivningar så sticker d2 USB 3.0 ifrån rejält. Nu kan det tyckas orättvist att jämföra en långsam intern 5400RPM-hårddisk i en notebook med en extern dito på 7200RPM, men det säger ändå en hel del om att en extern, USB-ansluten hårddisk nu är ikapp och i viss mån förbi den interna disken i en vanlig Macbook Pro.

Mer än så är svårt att testa. Jag hade kunnat titta på siffrorna om jag anslöt disken via USB 2.0 men det är meningslöst för det är inte den typen av lagring som vi är ute efter om vi ansluter via USB, utan det är något som är minst lika snabbt och helst snabbare än den interna disken i en bärbar dator.

Intressant är också att om man kör Xbench mot min FireWire 800-anslutna Caldigit VR-enhet, som är konfigurerad som en RAID1-enhet med eget inbyggt raidkort, så gör den åttor runt d2 USB 3.0. Visst, Caldigits prylar är proffsgrejer (vilket är anledningen till att jag köper dem), och FireWire 800 är snabbare även på pappret, men en RAID1-enhet ska inte framstå som så snabb jämfört mot en vanlig ansluten extern disk, oavsett om det är USB 3.0 eller inte.

Det är i ljuset av detta som man inser att FireWire fortfarande håller måttet för extern lagring. eSATA är trevligt, men kablarna är larviga och det är inget man vill hålla på med vare sig på skrivbordet eller i serverrummet. Det är inte Lacies fel att de får storstryk av FireWire 800, det är företagen bakom USB-kommittén som inte förstår att om man vill få riktigt, ruggigt bra prestanda, så får man det mellan två punkter som inte störs på vägen, inte mellan två punkter där allsköns annan utrustning kan haka på och dela på bandbredden när den så önskar.

d2 USB 3.0 är en trevlig enhet som fungerar utmärkt med Time Machine, vilket i sin tur gör man undrar varför Lacie gjort sig besväret att skicka med ett ytterligare backupprogram på hårddisken. Jag testade det inte, så jag kan inte svara på varför man ska eller inte ska använda det. Lacie erbjuder utöver nya portabla hårddiskar också expansionskort för ExpressCard34 och PCI Express. Prist för själva disken ligger runt tusenlappen beroende på var du tittar, Prisjakt eller liknande sajt rekommenderas varmt.

Har du en nyare Macbook, Macbook Air eller Macbook Pro utan ExpressCard34-platsen så är den här disken inget för dig om du inte nöjer dig med den sedvanliga såsiga USB 2.0-upplevelsen. Mac Pro kan expanderas med ett PCI Express-kort för USB 3.0 och Lacies egna drivrutiner för deras kort verkar fungera riktigt bra i Snow Leopard 10.6.4. Dock får man ladda hem dem från Lacies hemsida, då de inte fanns med på den medföljande CD-ROM-skivan, vilket i sig inte gjorde något men det hade varit fint med en liten lapp i kartongen till ExpressCard34-kortet att det är där man kunde finna drivrutinerna.

Nu väntar vi på att Apple ska släppa sargen och komma in i matchen för det är USB 3.0 som gäller i framtiden, oavsett vad vi användare tycker. Och vi väntar på att se om den här generationen av d2-diskar håller bättre än de tidigare.

Tillverkare: LaCie
Pris: Runt 1200 kronor inklusive moms
Köp den hos: Finns gott om återförsäljare. Sök via Prisjakt!© 2019 Omsoc Publishing AB