2010-11-12
Nyhet

Ubuntu spelar högt

Niklas Andersson:

Hur smart det är att dumpa Gnome för Unity är jag däremot rejält skeptisk till. Jag har provat Unity på två typer av bärbara. En Thinkpad Edge och en Lenovo Ideapad. På båda datorerna fungerade Unity som en påse skit. Det var hängningar, tröga svarstider, ikoner som dök upp på fel ställen med mera.

I slutänden blir det troligtvis bra, men frågan är hur många som orkar vänta så länge. Canonical spelar högt. De riskerar att bli av med en stor del av användarbasen nu när de äntligen har en stabil och fungerande distro för att istället blicka framåt och uppåt.

Efter att ha jobbat lite med Ubuntu Server 10.10 så måste jag säga att jag gillar den, men när det gäller implementationen av KVM så finns det fortfarande hål stora som Gotland när man ska börja jobba med det. Dokumentation som inte täcker 64-bitarsplattformen, prestandaproblem med virtualiserade maskiner som helt plötsligt tappar anslutningen till nätverket i allt från ett par sekunder till några minuter, och så vidare.

Ubuntu på skrivbordet är en annan femma. Som Niklas skriver så har de idag en väl fungerande miljö och jag rankar den som bäst bland Linuxdistributionerna för notebooks och arbetsstationer. Att i det läget riva upp det som fungerar och ersätta det med något nytt när det nya än så länge inte fungerar till 100 procent, det är vågat värre.© 2021 Omsoc Publishing AB