2010-11-14
Nyhet

Vinnare och förlorare inom e-böckernas värld

Frédéric Filloux skriver väldigt intressant och läsvärt om vinnarna när det gäller e-böckerna och dess olika format.

Intressant faktum: För att sälja applikationer, musik och annat via iTunes kan du registrera dig och vara igång ganska snabbt. För att sälja böcker krävs att du antingen går via en aggregator, i Sveriges fall ett förlag i Frankrike (med endast en fransk webbsajt…) eller så får du registrera dig via Apples iTunes Connect. Dock kan du inte använda samma konto som du säljer annat material med på iTunes utan det krävs ett särskilt konto.

Vidare krävs ett ISBN-nummer (registreras inom ett dygn via Kungliga Bibliotekets hemsida) och ett amerikanskt skattenummer som du får genom att fylla i en väldigt lång och väldigt komplicerad blankett och sedan skicka in den till antingen amerikanska ambassaden eller direkt till skatteverket i USA, jag är osäker på vilket än så länge.

Det krävs såldes inga särskilt avancerade slutsatser för att komma fram till att Apple hanterar iBook-utbudet via USA och resten av innehållet via iTunes-bolaget som i Europa drivs från Luxemburg. Detta kan i sin tur också förklara det extremt skrala utbudet av böcker för oss europeiska kunder i iBook Store. Jag tänkte dock åsamka mina nerver ytterligare skada genom att faktiskt försöka skaffa mig ett publisherkonto hos Apple och iTunes och publicera Macpro Magazine via iBook Store. Jag återkommer om jag faktiskt skulle lyckas.© 2019 Omsoc Publishing AB