2010-11-16
Nyhet

Fab Four

Jag vet inte vad det är med The Beatles. Är det myten, är det musiken, eller är det så att tre av historiens bästa kompositörer och musiker (jo, jag räknar George Harrison dit) var med i ett band som på några få år skapade en serie totalt odödliga plattor?

Jag vet inte vem som ska köpa The Beatles musik på iTunes nu. Skivorna säljer visserligen som smör, och inom något år eller två är det väl dags för en ny samling med några raspiga demos som tvättats digitalt som socker utöver de vanliga plattorna. Själv nöjer jag mig med allt från Revolver och fram till Abbey Road. Bittra Let It Be, som spelades in innan Abbey Road, är okej men hela plattan bara skriker hur mycket grabbarna ledsnat på varandra. Att de tog sig samman och spelade in Abbey Road med ett löfte till George Martin om att inte tjafsa i studion, var ett styrkebesked även om plattan till stor del består av korta snuttar av låtar som aldrig blev färdiga. Man kan bara spekulera i hur bra de skulle blivit om det funnits mer tid för The Beatles men de sju år som bandet gav ut plattor är nog för mig.

Huruvida jag kommer att köpa The Beatles via iTunes är en annan femma. Kanske bara nån platta sådär, för att det skulle kännas lite coolt att göra det.

Att varje platta kostar 125 spänn (eller 219 spänn för dubbelplattor) säger ju en del om hur mycket betalt de fyra medlemmarna och deras arvingar drar in på den här affären. Ockerpriser är aldrig snyggt, även om musiken är helt magisk.© 2019 Omsoc Publishing AB