2010-11-16
Nyhet

iLife 11

Det är inte svårt att slås av känslan av att iWeb och iDVD är på väg ut från iLife-paketet. I och med iLife 11 är det nämligen “endast” iPhoto, iMovie och Garageband som är uppdaterade, men vilka uppdateringar det är sen.

iMovie har jag, mot alla odds, varit ganska ointresserad av genom åren. Det lär nog fortsätta så, inte för att programmet är uselt utan för att jag snarare aldrig har tid att redigera all den film jag samlat på mig. En av de stora nyheterna i iMovie 11 är annars att kunna skapa lite balla trailers för dina filmer, Hollywoord Style. Det är en kul funktion som faktiskt gör det betydligt enklare, men huruvida det faktiskt skapar bättre filmer av ditt egna material är en annan femma.

Garageband har varit ett program jag använt flitigt för att sedan gå över till Logic. Garagebands stora fördel är inte bara mjukvarusyntarna utan att de nu också utökar antalet olika “virtuella lärare” som kan hjälpa dig att bli lite vassare på gitarr eller piano, för att dra några exempel. Det finns betydligt fler lärarledda lektioner men inte alla är tillgängliga här i Sverige av någon outgrundlig anledning. Det är ett kul program hur som helst, grymt enkelt att komma igång med om man bara vill jamma lite eller leka med lite olika loopar i jakt på lite inspiration. Garageband 11 Rekommenderas varmt.

Så är det då testets stora nyhetsbärare. iPhoto, programmet som fick mig att börja använda Aperture, har nu vunnit mig tillbaka. iPhoto 11 är snabbare, känns tryggare (åtminstone sedan Apple snabbt fick ut uppdateringar för programmet) och har fått betydligt bättre funktioner i hur man arbetar med sina bilder, vilka alternativ det finns för att låta trycka upp böcker och gratulationskort, med mera. Importfunktionen är smartare och det är faktiskt bara en sak jag retat mig på, och det är något som verkligen inte är särskilt smart av Apple.

Det handlar om funktionen att e-posta sina bilder. Apple antar ju, i vanlig ordning, att alla på planeten antingen redan använder MobileMe, eller så har vi bara inte börjat göra det ännu. Så även om du inte använder ditt MobileMe-konto (i mitt fall är det löpt ut, jag är inte inloggad på MobileMe via System Preferences och jag har inget mailkonto i min dator som pekar till MobileMe) så är det satt som standardprogram för iPhotos egna funktion för att maila iväg bilder. Varför har iPhoto en egen uppsättning mailkonton över huvudtaget? Hur ofta vill man maila bilder med ett konto man inte använder i vanliga fall, och varför berättar inte iPhoto för dig att funktionen inte lyckats maila iväg några bilder?

Jag satt och mailade bilder glatt till familj och vänner och insåg sedan att inte ett skvatt hade gått iväg tack vare att iPhoto ville skicka med mitt gamla MobileMe-konto, som för övrigt inte ens hade lösenordet inmatat. På bilden ovan syns kontoinställningarna efter att jag gick lite bananas och raderade allt som inte hade där att göra:

En urbota onödig och korkad funktion i ett annars underbart program.

Är då iLife 11 värd uppgraderingen? Ja, men endast för funktionerna i Garageband och iPhoto. Där är nyheterna å andra sidan så starka så det vore korkat att inte betala för uppgraderingen. Resten av programmen (exklusive iMovie) tycks vara på väg bort och sanning att säga sörjer jag det inte.

Tillverkare: Apple
Pris: 495 kronor för en singellicens. 795 kronor för en fem-användarslicens.
Köp den hos: Apple Store.© 2021 Omsoc Publishing AB