2010-11-17
Nyhet

HTC 7 Trophy T8686

Medan Apples iPhone drar in lastbilslass med pengar dagligen så har Microsofts position på mobilmarknaden gått från hyfsad till något man skrämmer barnen med: “Om du inte skärper dig så kommer iPhone och tar dig”.

Och Microsoft har skärpt sig.

Vänta dig en flod av Windows Phone 7-modeller under de kommande sex månaderna. Vänta dig också att de inte är så enkla att få tag i. Jag har lyckats få tag i en och denna modell, en HTC 7 Trophy T8686 (bara namnet på enheten visar ju hur lite Microsoft och deras partners lärt av Apple…), skäms faktiskt inte för sig. En klar och bra skärm, 8 gigabyte lagringsyta och ett riktigt rappt gränssnitt som backas upp av en processor med lite pang i gör att upplevelsen inte alls blev vad jag trodde att den skulle bli.

Problemet med iPhone är nämligen att gränssnittet, applikationsbutiken och den fysiska enheten tillsammans bildar något som är väldigt svårslaget. Googles Android blir en allt mer rörig soppa för varje år som går och riskerar att begravas under en uppsjö av modeller med av operatörerna anpassade versioner av operativsystemet och en applikationsbutik som är fylld med trojaner, piratkopior och halvtaskiga program.

Att Microsoft har tittat mer på Android än på iPhone är rätt klart. Jag gissar att detta är dels för att undvika juridiska problem och dels för att det faktiskt finns bra bitar att låna även från Android, och det har Microsoft gjort. Inställningar och vissa funktioner i det grafiska gränssnittet har kopierats friskt (helt normalt när man pratar om Microsoft) medan andra saker, som det rutbaserade gränssnittet, känns fräscht, minimalistiskt och riktigt kreativt. Windows Phone 7 integrerar finfint med Xbox Live och det finns redan nu titlar att köpa till telefonen som har sin motsvarighet i spelkonsolen där man sedan kan spara spel och poäng från telefonen och fortsätta spela på sin XBOX 360.

Läs resten av testet här.© 2021 Omsoc Publishing AB