2010-12-29
Nyhet

Apple TV version 2

(Denna artikel har tidigare publicerats i Macpro Magazine)

Kartongen är löjligt liten. Enheten är löjligt liten. Allt är löjligt litet, till och med priset, men samtidigt är allt så mycket bättre. Nästan.

AppleTV är en av Apples produkter som många älskar att hata. Den första generationen släpptes 2007 och nådde aldrig riktigt ända fram, delvis på grund av en löjligt hög prisnivå på själva enheten, en licensmodell för filmer och TV-program i iTunes som få bolag ville hänga på eller släppa loss på marknader utanför USA, och en avsaknad av äkta HD, alltså 1080p-material.

Spola framåt tre år så har vi i år inte bara begåvats med en ny verson av programvaran i gamla AppleTV utan också en helt ny AppleTV med samma menysystem och samma funktioner som den gamla. Åtminstone på ytan.

Den nya AppleTV:n är som synes mindre. Löjligt mycket mindre. Om du ställer den på högkant är den medföljande fjärrkontrollen fortfarande högre än själva enheten. Så visst, den är elegant, men den gamla modellen med sitt formspråk som vittnar om ett släktskap med så väl Airport Extreme som Mac Mini, kändes mer hemma i en TV-bänk än den nya modellen som, om man ska vara ärlig, ser ut lite som en leksak. En snygg leksak, som för övrigt ligger på runt tusenlappen i pris.

Att Apple lyckats få in en lika kraftfull maskin i detta lilla hölje är rätt häftigt, men å andra sidan var ju inte chassit i den gamla AppleTV:n fullpackad den heller. Det Apple tagit bort är hårddisken och ersatt den med en flashbaserad lagringsenhet, den gamla Intel-processorn är bytt mot Apples egna A4-processor och operativsystemet är numera iOS, samma som i iPad och iPhone, jämfört med den förra generationens AppleTV som körde en nedstrippad version av Mac OS X 10.4.

Färre utgångar

En annan sak som försvunnit är komponentutgången för video och de analoga utgångarna för ljud. Numera får man ut ljudet antingen via HDMI eller via en TOSLINK-anslutning och fiberoptisk kabel. Apple har också klämt in en funktion där nya AppleTV går ner i ett strömspararläge om den inte används på en stund, vilket är trevligt.

I övrigt är specifikationerna de samma. AppleTV klarar upp till 720p, inte mer och så lär det förbli åtminstone i den här versionen av produkten. Men det gör ingenting. Vad man däremot kan ha åsikter om är hur nya AppleTV ansluter sig till andra datorer i ditt hem. Jag har under några år nu rippat ner alla mina DVD-filmer till rätt format för AppleTV, indexerat och katalogiserat och sett till att både filmer och TV-serier presenteras snyggt på familjens båda AppleTV:s av den äldre sorten. Dessa två anslöt man som bekant enkelt till iTunes genom att mata in en kod som visades på din TV och sen kunde man strömma video och musik från iTunes till i mitt fall båda AppleTV-enheterna samtidigt från upp till fem datorers iTunes.

Med nya AppleTV krävs det dock att man slår på Home Sharing-funktionen, vilket gör att alla datorer du vill strömma material ifrån måste vara anslutna till samma iTunes-konto. Mindre bra, tycker jag, men det fungerar det också och man slipper omaket med koder och sånt för anslutningen. En stor bonus med nya AppleTV är annars Airplay-funktionen som är riktigt mycket godis tillsammans med iPhone 4 och iPad.

Är den köpvärd? Ja, det tycker jag Runt tusenlappen är den värd, i synnerhet om Apple kan få igång uthyrningsdelen av film och video även här hemma. I dagsläget är nya AppleTV ungefär lika användbar som den gamla, det vill säga, att du får förlita dig på ditt egna mediabibliotek för att ha någon användning av din AppleTV.

Tillverkare: Apple
Pris: cirka 1100 kronor inklusive moms
Köp den hos: Apple Store.© 2020 Omsoc Publishing AB