2011-01-03
Nyhet

Logitech Wireless Solar Keyboard K750

(Denna artikel har tidigare publicerats i Macpro Magazine)

Tag ett stycke tangentbord och gör det bara en aningen större än vad som är brukligt nu för tiden. Komplettera med ett litet batteri och ett par ganska stora solcellspaneler ovanför själva tangentsatsen och vips så har du ett tangentbord som laddar sig själv på dagarna, eller på kvällarna under din skrivbordslampa.

Låter det bra? Det är det också. Logitech Wireless Solar Keyboard K750 heter underverket.

Det är ett helt perfekt tangentbord, om du kör Windows. Kör du Mac fungerar det dock oväntat bra. Den trådlösa mottagaren tar upp en USB-plats i din Mac eller USB-hubb vilket kan vara lite bökigt för vissa. De programvaror som Logitech gjort för tangentbordet visar hur mycket energi man får från sin skrivbordslampa, men det är som sagt för Windows. För oss som kör Mac är det bara att sätta igång på rotmos, inga extra programvaror behövs. Det som däremot krävs är att du ser över vissa tangentbordsinställningar. Funktionsknappar för att höja och sänka ljudet i din Mac fungerar rakt av, och så också alla kortkommandon som på ett Mac-tangentbord nås med cmd-tangent, exempelvis cmd-c för att kopiera något, fast du på K750 får trycka ned en Windows-tangent istället. @-tecknet är ett bra exempel på något som inte fungerar rakt av och kräver lite handpåläggning.

När du dock har detta ur vägen så torde du vara nöjd. Jag är ju som bekant en omvittnat gnällig testare av tangentbord och hävdar fortfarande att de tre bästa tangentbord som någonsin gjorts är de från Keytronics guldålder på mitten på 90-talet för stationära datorer, samt IBM:s Thinkpad-tangentbord när en Thinkpad kostade som två månadslöner, samt sist men inte minst Apples tangentbord i PowerBook G4-serien efter Titanium-perioden. Hur står sig då K750? Det är inte alls illa, faktiskt. Skriver man snabbt och trycker ner tangenterna hårt så lär man snart drabbas av något som nästan är som en kramp i handlederna, men när man lärt sig att man kan skriva fort utan att hamra på som en kiropraktor så fungerar det bra. Tangentbordet är endast 8,5mm tjockt så det känns inte direkt klumpigt heller.

Jag gillar K750. Jag gillar det mer än jag någonsin kunnat tro. Jag har så vant mig vid Apples tangentbord så jag slutat fundera på alternativen, men här är ett som jag tror att jag kommer att köpa till mig själv, för Apples senaste upplaga av tangentbord må vara snygga men de är det inte så värst länge och man får byta dem med jämna mellanrum då kvaliteten inte är hög nog (jag är inne på mitt tredje än så länge).

Tumme upp alltså, även om prislappen ligger på 899 kronor stycket inklusive moms.

Tillverkare: Logitech
Pris: 899 kronor inklusive moms
Köp hos: Logitech© 2019 Omsoc Publishing AB