2011-01-11
Nyhet

“"There's no app for that (anymore)"”

Att VLC försvunnit har det rapporterats om men nu börjar det komma fram fler detaljer om hur det hela gick till.

Sedan tidigare är det känt att en av utvecklarna bakom VLC, Rémi Denis-Courmont, ligger bakom borttagande av VLC från App Store då han anser att Apples egna DRM, som läggs runt varje applikation som säljs via App Store, strider mot GPL som VLC är släppt under. Denis-Courmont kommenterade själv borttagandet av VLC så här:

At last, Apple has removed VLC media player from its application store. Thus the incompatibility between the GNU General Public License and the AppStore terms of use is resolved – the hard way. This end should not have come to a surprise to anyone, given the precedents.

Intressant nog så är Rémi Denis-Courmont också anställd av Nokia. Ännu mer intressant är att Rémi Denis-Courmont nu säger att han inte har en aning om varför Apple tagit bort VLC från App Store, när han själv ligger bakom anmälan till Apple om licensproblemet mellan Apples DRM och GPL:

First, even I do not know for certain why Apple removed VLC, and Apple will probably never state the truth.

Second, Apple has already removed VLC from the “old” Mac Store for computers… already about 4 years ago, at a time when VLC was one of the most popular applications, and I am yet to learn the reasons why.

Third, Apple received my copyright notification more than 2 months before they pulled the application. This was not expedited, as the US copyright law would require. As such, it seems dubious that my well-publicized notification from last october is the root cause of the removal. It is nevertheless the reason why I was learnt directly from Apple that VLC was removed.

Last, Apple had the power and plenty of time (2 months) to adjust and clarifiy the terms of the App Store. Indeed, said terms were modified several times since then. Alternatively, Apple could even have continued to carry VLC implicitly distributed under the GPL by Applidium. This is effectively what I believe the situation was before the removal.

All in all, we will probably never know the truth. But I am inclined to believe what Eben Mogel, from the Software Freedom Law Center, foretold me 2 months ago: Apple would remove VLC simply because it cannot stand software distributed under the GPL on its stores. But, it is Apple’s choice and business decision, therefore Apple would have no reasons to expedite the process. It could also be that they do specifically not fancy VLC on their platforms. That would account for the removal from the Mac Store a long time ago.

Rémi Denis-Courmont hade nog knappast räknat med reaktionen från omvärlden på sitt tilltag och jag gissar att han nog är ganska bombarderad med e-post och påhopp från allehanda håll. Han ville alltså själv få Apple att ändra sitt DRM-system för att passa GPL, vilket inte är så värst troligt att det händer, och sedan blir han förvånad när Apple tar bort applikationen från App Store och postar då texter med rubriker som den till den här artikeln.

Om fler anställda på Nokia tänker på det här sättet är det inte konstigt att det företaget går åt fanders nu för tiden.© 2021 Omsoc Publishing AB