2011-02-08
Nyhet

Nokias skyhöga utvecklingskostnader

Nokias kostnadsbörda kan inte vara annat än ett enormt problem för företaget.

Faktum är att Nokias utvecklingskostnader är högre för enbart deras smartphones än vad Apple gör av med på utveckling av samtliga sina produkter. Apples utvecklingskostnader för hela förra året var 2,5 procent av den totala försäljningen under samma period. Nokias kostnader för samma period var 10,2 procent under samma period.

Nokias headcount är också skyhög jämfört med Apples. Drygt 8000 personer arbetar med utveckling av smartphones på Nokia, vilket är att jämföra med Apples 3200 för iPhone och 8200 personer för hela företaget.

Det finns många frågor att ställa om detta. En av dem är hur mycket Symbian-plattformen, både hård- och mjukvara, egentligen kostar. Bloggen Asymco gissar att kostnaden för utveckling är dubbelt så hög för plattformen jämfört med iOS och iPhone.

Nokia lever fortfarande på massförsäljning av enklare telefoner. Det är den nakna sanningen. Precis som Microsoft gör med Windows och Office så letar båda företagen efter nya intäkter. I båda fallen är de smarta telefonerna ett sorts förlovat land där de tror att om de gör ungefär som Apple så kommer pengarna bara att rulla in. Men varken Nokia eller Microsoft förstår hur Apple gör det, och så länge de inte rensar ut gammalt skräp och börjar om från början, vilket Microsoft helt klart gjort med Windows Phone 7 (en satsning som nu verkar ha gått i stå), och arbetar aktivt med tredjepartsutvecklare och gör det enkelt för dem att utveckla, marknadsföra och sälja applikationer utan att tvinga in dem i en modell som innehåller för mycket krav för att göra livet enkelt för Microsoft och Nokia snarare än utvecklaren, så kan de kanske lyckas till en viss del.

Det är nämligen inte användarna som är de nya kungarna på berget, utan utvecklarna. Precis som för vilken datorplattform som helst så dör de smarta telefonerna utan tredjepartsutvecklare som släpper sina läckra applikationer till just en viss plattform.

iPhone ligger ju onekligen bra till här. Android, Nokia och Microsoft gör det inte.© 2021 Omsoc Publishing AB