2011-02-24
Nyhet

Namebench kollar din DNS

Denna artikel är tidigare publicerad i Macpro Magazine.

Funderat på om den DNS du använder är den snabbaste för dig? Många har börjat använda Googles DNS-tjänst (ip-adresserna 8.8.8.8 och 8.8.4.4 är ju minst sagt enkla att lägga på minnet…) men det har kommit allt fler rapporter om att användare har problem med att ladda ner material från exempelvis iTunes när de använder Googles DNS:er. En aning ironiskt är det väl då att programmet Namebench är utvecklat av Google, närnare bestämt av en anställd med det misstänkt svenskklingande namnet Thomas R Stromberg som utvecklat programvaran under de 20 procent av sin arbetstid där Googles anställda kan ägna sig åt egna projekt.

Programmet är enkelt. Ladda ned det (det finns för Mac, Windows och Unix) och starta det och automatiskt kommer programmet att fylla i den eller de DNS:er som din dator använder i dagsläget. Klicka i de valmöjligheter du vill ha, exempelvis om du vill inkludera de bästa DNS:erna som hitills mätts upp av andra i samma region som dig, och sen är det bara att klicka på start och låta programmet göra sitt. Det tar en 5-6 minuter men efter det har Namebench piskat vettet ur den eller de DNS:er du använder samt flera andra och sedan är det en smal sak att utifrån det avgöra vilken du ska använda i fortsättningen. För egen del visade det sig att min egna på Mac OS X Leopard Server baserade DNS var den snabbaste, vilket inte är så konstigt då den sitter i samma lokala nätverk som mina övriga datorer, så jag behåller den som den är. Däremot blir det nog till att ändra vilken DNS som min gör forward-uppslag på.

Priset då? Gratis. Som alltid, höll jag på att säga, när det handlar om Google. Gott så.

Kolla in mer på webbsajten för projektet.© 2021 Omsoc Publishing AB