2011-02-27
Nyhet

Apple Cinema Display HD 27"

Denna artikel har tidigare varit publicerad i Macpro Magazine.

När man satt och myste som mest över sin 24-tums Apple Cinema HD-skärm så tar Apple bort den. Ersättaren är inte den största skärm Apple tillverkat, men däremot utan tvekan den bästa.

Låt oss börja detta test inte med att diskutera skärmen ifråga, utan istället att fundera över varför Apple tog bort 24-tums-modellen av sin Cinema Display HD. Man kan ju notera att det för närvarande inte finns någon 24”-modell av iMac. 21,5 tum eller 27 tum är de två storlekar som gäller. Och givetvis gissar jag bara här, men kan det inte vara så att Apple helt enkelt får bättre pris på bildpanelerna om de satsar på 27-tums-skärmar både i iMac och i den externa skärmen? Jag tror det.

En nackdel med detta tänk är att 24-tums-skärmen med sitt visserligen höga pris ändå kostade under 10000 kronor. Prislappen var givetvis hög, drygt 8500 kronor inklusive moms, men det var åtminstone fyrsiffrigt på prislappen.

Den nya skärmen är alltså på 27 tum. Den har samma anslutningsmöjligheter som den äldre och mindre modellen, men kostar också 10495 kronor inklusive moms. Skillnaden är alltså inte så stor om man jämför de två prislapparna, men jisses vilken skillnad det är när man pratar om specifikationerna på de två. Upplösningen är på hela 2560×1440 pixlar, vilket är att jämföra med 1920×1200 pixlar i 24-tums-modellen. Kontrastförhållandet, 1000:1, är samma i båda skärmarna men ljusstyrkan är en aning bättre i den nya 27-tums-skärmen, 375 cd/m2 jämfört med 330 cd/m2 i den mindre. Betraktningsvinkeln är fortfarande samma, 178 grader vågrätt och lodrätt, men värt att notera är att svarstiden är 2ms långsammare i den större skärmen än i den mindre.

Hur är då skärmen att jobba med till vardags? En sak jag noterade direkt var att den hade den där ny-appleprodukt-lukten. Du vet, den där som finns i kartongen när du packar upp din nya Mac. Problemet är bara att lukten föränrar karaktär och blir allt starkare ju längre skärmen används och först efter 3-4 dagar mattas den av, men i skrivande stund har den ännu inte försvunnit och lukten gör dessutom att man får en aning ont i skallen. Gissningsvis är det någon sorts beläggning som ska “brännas in” och de här skärmarna blir ju en aning varma så det är inte helt underligt, men som sagt: värt att nämna.

Annars är detta en dröm. Jag har använt den med min 15” Macbook Pro från i somras och det fungerar strålande. Datorn ser givetvis löjligt liten ut bredvid denna monsterskärm och ett fönster som maximerats på 15”-skärmen tar upp knappt en tredjedel av skärmytan på 27”-skärmen. Ovetenskapligt så det förslår, jag vet, men det är ändå en bra illustration för att visa vad de här grejerna går för.

Detta är ett hav av pixlar och jag ser inte fram emot att lämna tillbaka skärmen och återgå till min 24” Apple Cinema Display. Inte för att det är en dålig skärm jag har hemma på skrivbordet, nej snarare tvärt om, men man blir snabbt bortskämd med den större ytan och den högre upplösningen och när denna skärm släpps i en 30”-modell är det inte frågan om jag tar steget upp och kör en sån skärm istället för två 24”-dito som jag har idag. 27”-skärmen är läcker, underbar, snygg, fräsch och allt det där man associerar med en skärm för närmare 10500 kronor, och har man pengarna och behöver en extern skärm och inte nöjer sig med annat än Apples grejer så är den givetvis värd det.

Ska man önska något så hade det varit finemang om det fanns ett sätt att ta bort eller bättre skydda laddningskabeln som går från skärmen till den bärbara datorn som Apple tycks förutsätta att man ansluter till skärmen. Jag ansluter den till min Mac Pro hemma och även om det finns en plastplupp för att skydda kontakten så hänger bara laddkabeln där och det är lite icke-Apple över den lösningen. Men det är kanske att gnälla i överkant, och kanske är det också ett resultat för det faktum att Apple skämmer bort oss kunder med smarta lösningar så när de väl tänker lite fel så har vi så svårt att acceptera det.

Tillverkare: Apple
Pris: 10495 kronor inkl. moms
Köp den hos: Apple Store.© 2021 Omsoc Publishing AB