2011-04-01
Nyhet

Motorola utvecklar alternativ till Android

Kanske någon kan förklara detta för mig? Motorola har lagt ner åtskilliga miljoner dollar på att bygga mobiltelefoner för att köra Android. De marknadsförs med budskapet att telefonerna kör Android och att det är en styrka hos produkten då kunden får tillgång till massor av program via Android Market.

Ska man tro uppgifterna i Information Week så är Motorola nu på väg att göra en Pre, nämligen att utveckla ett webbaserat operativsystem för sina telefoner som i förlängningen ska ersätta Android, som i sin tur ersatte bland annat Symbian som Motorola använde innan Android. Under de senaste nio månaderna har Motorola rekryterat folk både från Adobe och Apple, bland annat Gilles Drieu som numera är chef över mjukvaruutvecklingen på Motorola. Tidigare var han chef över utvecklingsteamet bakom mediaapplikationer på Apple, och slutade i Mars förra året.

Motorola är på väg att sätta sig i samma båt som Sony Ericsson gjort. Först använder företaget Symbian UIQ i smartphones som P800, P900 och stolpskottet P910. En avstickare till Windows Mobile senare i Xperia X1 så landar de helt plötsligt i Android med sina nya modeller. Motorola har haft modeller med Symbian UIQ med modeller som A1000, fortsatte med Windows Mobile i modeller som Q9c (hyfsat lik en Black Berry för övrigt) och landat i Android med modeller som Droid X. När det gäller Motorola är det inte konstigt om vi här i Sverige inte har så bra koll på dom längre då de är i princip borta från den svenska marknaden sedan flera år. Men i USA är de fortfarande enormt stora och då och då lyckas de få till en riktig storsäljare som exempelvis RAZR, som var en av de sista succeérna på den svenska marknaden. En läcker, men riktigt usel, mobiltelefon.

Om Motorola nu tar ytterligare en avstickare och utvecklar ett eget webbaserat operativsystem är de inne på sin fjärde plattform för smarta telefoner på drygt tio år, och det knappast första gången de sticker i den riktningen. För att citera analytikern Jonathan Goldberg, som också pekar på risken Motorola tar med detta:

They don’t want to give Wall Street and developers the impression that they’re going back to the Motorola of old where they’re working on 50 million operating systems at once.”

Kanske kan man tycka att det inte är en stor grej, men om jag vore kund till både Sony Ericsson och Motorola så skulle jag ställa mig frågan om den mobil jag köper idag kommer att vara kompatibel med nästa modell jag köper från samma företag. Nokia, Apple och RIM är exempel på tillverkare som varit långsiktiga, där man vetat att nästa modell är bakåtkompatibel med den nuvarande och att de applikationer jag köpt idag kommer att fungera om sex månader om jag byter telefonmodell då, så länge jag håller mig till samma tillverkare.

Som utvecklare skulle jag fundera på om den applikation, och den investering jag gör i applikationen, är gångbar om ett halvår, eller ett år, beroende på vilken väg tillverkaren av telefonen jag utvecklar för tar. Tänk dig själv ett scenario där Apple meddelar alla utvecklare på App Store att allt måste skrivas om för att de byter operativsystem. I fallet Microsoft och Windows 7 gjorde Microsoft det bra då de utbildade och informerade utvecklarna tidigt och förklarade det nödvändiga i att dumpa den gamla plattformen till förmån för en ny, och ett sånt byte (jämför med Apples övergång från MacOS 9 till Mac OS X, eller från PowerPC till Intel x86) som görs noggrant och där man också kan motivera för kunder, partners och utvecklare varför det görs, är helt okej. Att byta operativsystem som om det vore en bil eller som om det vore att tapetsera om ett rum är inte ett moget sätt att hantera kunder, partners och utvecklare.

Huruvida Motorola gör rätt i att dumpa Android, om det nu är vad som komma skall, låter jag vara osagt, men jag förstår om de som företag insett fördelarna med samma modell som Apple, RIM och fram tills för några månader sedan också Nokia svurit vid: total kontroll över hela plattformen. Men likt Pre, som senare köptes av HP (ännu ett företag som bestämt sig för att arbeta efter Apples modell med total kontroll över hela plattformen) riskerar de också att tappa allt när när nyheten läcker ut om det nya operativsystemet; det kallas för övrigt Osborne-effekten, där försäljningen rasar av den nya modellen för att kunderna väntar på nästa. Apple upplevde garanterat samma sak när PowerBook G4 väntade på att döpas om till Macbook Pro och få sig en ny processorarkitektur.

För Google är detta knappast trevliga nyheter. Företag som HTC, LG och Samsung, som stödjer både Windows Phone 7 och Android, går åt det hållet marknaden pekar och använder den plattformen som är hetast för dagen och på något sätt är det mer okej där eftersom ingen av de tillverkarna har haft ett eget operativsystem tidigare och därför är kundernas förväntningar annorlunda; man köper en HTC för att få ett visst operativsystem i fickan, inte för att det nödvändigtvis är en HTC.

Men ponera att Nokia och Microsofts samarbete blir en succé så lär inte HTC vänta på att lansera fler modeller med Windows Phone 7 då de tillsammans med Nokia (om de får, det vill säga) kan lyfta den plattformen att bli nummer två på marknaden bakom Apple, som jag tror kommer att fortsätta leda marknaden om ett par år i takt med att Android faller sönder och RIM ännu en gång faller platt på ansiktet i jakten på nästa succé efter Black Berry.© 2019 Omsoc Publishing AB