2011-04-06
Nyhet

Fler nyheter på Macpro

Nu när dammet lagt sig en aning (fortfarande saknas massor med bilder och dessa läggs in direkt så snart jag ser att något fattas!) så har Macpro satt sig. En ny form erbjuder nya möjligheter men också utmaningar, och jag ville ta tillfället i akt att diskutera några av dem här.

En av sakerna jag inte fick till med den gamla formen var att få annonserna att kännas integrerade i formen. Istället störde de, vilket varken gjorde mig, er läsare eller mina annonsörer glada. Så den nya formen hoppas jag ska vara lite lättare på ögat, om uttrycket tillåts.

Det här med annonser och de som bokar dem, annonsörerna, är också ett ämne som jag funderat över ett bra tag. Deras pengar är de enda intäkter Macpro som webbsajt har, utöver när ni exempelvis klickar på en banner från Apple Store och sedan handlar något, vilket gör att jag får tre procent av det du handlar för. Dessa tre procent läggs inte ovanpå köpesumman utan tas av Apples egna marginaler så det kostar er inget extra att handla den vägen. Och att driva en sajt som Macpro är inte gratis utan tar tid, serverkraft och bandbredd i anspråk.

I sju års tid har jag drivit Macpro helt gratis. Ambitionen har varit att det inte ska vara en sajt som lockar med sensationsrubriker för att generera mer klick och på så sätt pumpa upp besökssiffrorna utan istället ska de som klickar sig hit via RSS-flödet eller exempelvis utmärkta Aapl göra det för att nyheten verkar intressant. Då och då har jag testat olika former av donationer, medlemsskap, med mera, för att försöka få in lite mer pengar i projektet och de bidrag som då kommit har tagits emot med en enorm tacksamhet. Samtidigt finns det en stor mängd läsare där ute som helst läser gratis. Inga konstigheter egentligen, gratis är alltid gott. Men någon måste i slutändan betala för det och det har alltid varit jag.

60 procent av de som läser Macpro gör det via RSS. Annonsering via RSS har visat sig vara mindre framgångsrikt jämfört med annonsering via webben. Ni som enbart läser Macpro via RSS har nu sett att ni endast får de inledande raderna på varje artikel och vill ni sedan läsa resten får ni klicka er in på webben och läsa allt där.

Jag har fått en del kommentarer om detta som, inte helt överraskande, varit av det negativare slaget och jag förstår att detta kan kännas bökigt men det är nödvändigt för sajtens framtid att fler läser artiklarna på webben och på så sätt visar Macpros annonsörer att det är värt att annonsera här. Samtidigt vill jag, som jag tidigare skrev, inte pumpa upp besökssiffrorna med spekulationsartiklar, skvaller och annat blaj utan istället visa siffror på läsare som är intresserade och verkligen läser innehållet på sajten.

Ni som ändå enbart vill läsa sajten via RSS? Inom kort kommer jag att introducera ett komplett RSS-flöde för de som köper Macpro Magazine. Köper man tidningen bidrar man också till sajtens fortlevnad och på så sätt får man också tillgång till allt material via RSS. Man kan se det som ett medlemsskap där man betalar för vissa tjänster som andra inte har tillgång till. I framtiden kommer också visst material att endast publiceras på webben för de som köper eller prenumererar på Macpro Magazine, och detta kommer också att gälla tävlingar och utlottningar av olika produkter.

Mer roliga saker, för sju kronor i månaden (eller 15 kronor om du handlar via Qiozk eller Paperton). Jag är övertygad om att alla som läser Macpro tycker det är värt att antingen besöka webbsajten eller köpa tidningen och få tillgång till mer material och fler intressanta tjänster.

Vad tycker du? Kommentera gärna längre ner på denna sida.© 2021 Omsoc Publishing AB