2011-06-08
Nyhet

Därför är iMessage ett hot mot mobiloperatörer och RIM

Det finns mycket för konkurrenterna att fundera över efter gårdagens presentation på WWDC, men Apple vore ju inte Apple om de inte gav blanka tusan i vad deras egna affärspartners tyckte om nyheter de bygger in i sina produkter.

Det finns nämligen inga andra slutsatser att dra av gårdagens presentation av iMessage, Apples nya inbyggda kommunikationsprogram som finns med i iOS 5 i höst. Tjänsten kommer att nyttja Apples redan befintliga system för pushnotifieringar, ett system som visat sig fungera riktigt bra.

iMessage slår nämligen rakt mot en av de stora, dolda, intäktskällorna hos mobiloperatörerna, nämligen pengarna de tjänar på SMS, MMS och i viss mån också vanlig datatrafik över 3G. Enligt ett rykte förmedlat av John Gruber på Daring Fireball har Apple i sedvanlig ordning inte informerat sina partners bland mobiloperatörerna inför lanseringen på WWDC 2011 utan de fick reda på iMessage precis när resten av världen fick det. Kan inte tänka mig att det var en allt för populär nyhet eftersom iMessage potentiellt kan innebära slutet för operatörernas monopol på hur vi skickar korta snabba textmeddelanden till varandra, ett monopol de tjänar grova pengar på.

Varför satsar då Apple på detta? En titt på konkurrenterna och hur de drabbas leder snabbt till Research In Motion, RIM, som ligger bakom Blackberry. I åratal har de drivit tjänsten Blackberry Messaging, BBM, en tjänst som är en av de populäraste bland användare av Blackberry-användarna med över 40 miljoner användare världen över och av många anses vara en stor del av Blackberrys framgång. iMessage slår in ännu en kil mellan RIM och deras kunder och ger dem, minst sagt, ännu en anledning till att överväga en övergång från Blackberry till iPhone och iPad. Efter lanseringen av iOS 5 rasade RIM:s aktie med tre procent vilket placerade den under 37 dollar för första gången sedan 2007 på Torontobörsen. Det är vidare inte en allt för svår gissning att Google kommer att lansera något liknande, och att Microsoft efter köpet av Skype försöker implementera chatfunktionen i Skype som ett sätt för Windows Phone-användare att skicka textmeddelanden till varandra.

Klart är det att Apple gör allt de kan för att frigöra sig själva och sina kunder från mobiloperatörerna och samtidigt ta en större del av kakan till sig själva. Det blir väldigt intressant att se hur mobilbranschen reagerar på detta. RIM:s reaktion kan vi säkerligen redan förutspå: de är marknadsledande inom detta område och därför är iMessage inget hot. Men jag tror nog att folket på RIM nu känner sig om möjligt ännu mer pressade och en motreaktion måste komma snart för att de ska kunna bibehålla någon som helst relevans på marknaden och hos sina kunder inför 2012.© 2021 Omsoc Publishing AB