2011-06-23
Test

Office 2011

Det är ingen hemlighet att Microsoft Office på Mac varit ett riktigt sorgebarn de senaste åren. Det började egentligen med Office.X, den carboniserade versionen av den gamla MacOS9-versionen av Microsoft Office, och fortsatte sedan med Office 2004 och Office 2008. Bedrövliga programpaket, fulla med buggar och som jag personligen helt sonika undvikt att installera på någon Mac som jag ska arbeta med dagligen.

Så kom då Office 2011. Det fanns gott om hopp om att denna version skulle vara bättre. Microsofts Mac-enhet pratade om att de skrivit om stora delar av Office och att den nu skulle vara skriven i 100% Cocoa, alltså skriven för Mac OS X och inte porterad över medelst Carbon från gamla MacOS-plattformen.

I denna första del tar jag upp Outlook, men intrycken är ganska “stabilt” överlag med i princip alla applikationer i Microsoft Office 2011: segt, minneskrävande och osmidigt.

På en ett år gammal Macbook Pro med två gigabyte internminne går Office 2011 inte bara slött, det är olidigt. Återkommande problem med att Outlook beter sig underligt och inte kan skicka mail med bifogade filer eller spara ner bilagor som skickats till en brevlåda har setts på en maskin med de specifikationerna. En likadan Mac med fyra gigabyte internminne hanterar Outlook bättre, men det går fortfarande så lååååångsamt att använda så det är närmast pinsamt, i synnerhet om man jämför med Snow Leopards inbyggda egna mailklient från Apple.

Vad jag förstått ska Outlook 2011 vara ett helt nytt program som ersätter Entourage. På ytan är det annorlunda, men det finns gott om tecken på att det egentligen är samma program. Exempel på det är hur Outlook 2011 arbetar mot en Exchange-server. Den gör det via port 443, alltså samma port som ActiveSync och Exchange Servers webbaccess. Precis som Entourage gjorde. Detta ger en hel del intressanta, eller för Microsoft mindre roliga, effekter som att Outlook 2011 frankt kan meddela att den tappat kontakten med servern. Felmeddelandet innehåller texten “HTTP-Timeout”, och vad värre är så är det extra stora problem med detta om du kör kombinationen Outlook 2011 och Microsofts moln-variant av Exchange, BPOS (eller Office 365 som det snart byter namn till). Kör man Windows och Outlook 2010 fungerar detta klockrent, bör väl tilläggas.

Andra saker som är störande med Outlook 2011 är att när man skapar ett nytt mail måste man klicka i mottagarfältet för att kunna skriva i mottagare. Jag kan på rak arm inte komma på ett enda mailprogram som tvingar mig som användare att göra det och även om man vänjer sig så är det irriterande. En annan sak som retar gallfeber på mig är att Outlook 2011 inte låter mig välja var den ska hämta sina adressuppgifter från. Istället går den först på en egen lokal kontaktlista och sedan på en central adressbok på Exchange-servern den är ansluten till. Och ska man verkligen strö salt i såren så går detta inte att ändra någonstans utan det är som det ska vara, om man ska tro Microsoft.

Kalenderhanteringen är rent ut sagt pinsam i Outlook 2011. Skapar man en ny tidsbokning eller annat i kalendern måste man först markera det konto (om man har flera) som man vill skapa kalenderbokningen med. Det görs ingen markering i kalendern på vilket konto en viss kalenderbokning tillhör, men däremot kan man färgkoda olika typer av kalenderbokningar. Här är iCal ljusår före Microsoft.

Outlook 2011 ställer också krav på serversidan. Den fungerar inte med äldre versioner av Exchange Server 2007 utan de senaste uppgraderingarna krävs. Den fungerar givetvis inte med Exchange Server 2003 heller, vilket kan komma som en mindre besvikelse då många fortfarande sitter med den plattformen via äldre Small Business Server-installationer.

Låter jag besviken? Det är jag också. Jag gick personligen i främsta ledet på min förra arbetsplats för att Office 2011 ska köpas in så jag och mina Mac-användande kollegor kunde få köra Outlook 2011 istället för Apples Mail. Men det visar sig att det senare, med sina tillkortakommanden, fortfarande är så mycket bättre än Outlook 2011.

Det är såldes synd och skam att Microsoft fortfarande inte kan presentera en vettig mailklient för vad som är en av världens bästa e-postservrar, Microsoft Exchange Server.

Tillverkare: Microsoft
Pris: Från 1995 kronor beroende på språk och återförsäljare
Köp den hos: Misco, med flera.© 2021 Omsoc Publishing AB