2011-07-01
Nyhet

iPhone fyller fyra år

Det började med ett domännamn. Apple gick och registrerade domänen iphone.org redan den 16:e December 1999, och det tog några år innan det upptäcktes, vilket givetvis drog igång spekulationerna om vad de skulle ha domännamnet till. Under tiden dominerade Apple marknaden för portabla musikspelare med sin iPod och om det skulle göras en mobiltelefon med iTunes-synkronisering så blev det ihop med Motorola och deras monumentala fiasko ROKR som endast rymde 100 låtar (!).

När Steve Jobs visade den på scen i September 2005 så jämförde han den med en iPod Shuffle men hade samtidigt svårt att dölja hur illa han tyckte om den. Se filmen nedan när Jobs presenterade ROKR:

ROKR föll snabbt i glömska och knappt två år senare var det alltså dags för The Steve att visa upp iPhone. Prylbloggarna på Internet hade varit som galna i flera månader innan lanseringen och försökte överträffa varandra med spionbilder, egna förslag på hur iPhone skulle se ut och till och med smygtagna bilder på Jobs själv när han stod och pratade i en iPhone-prototyp på sonens fotbollsträning. Rykten som gjorde gällande att Google var på gång med en egen telefon men den kom inte förrän året efteråt och floppade ganska hårt.

Lanseringen gick precis som Apple hade hoppats – de byggde vidare på hypen från iPod och lanserade en snygg men ändå begränsad mobiltelefon med få funktioner. SMS, anteckningar, e-post, kalender, väder, webbläsare, musikspelare aktier, kartor, YouTube, kamera och bildvisningsprogram, det var allt. Det fanns inget SDK som tredjepartsutvecklare kunde använda för att göra egna applikationer för iPhone utan Apple menade istället att vi skulle använda oss av webbaserade applikationer i telefonens webbläsare, ett svepskäl då de ännu inte vara klara med ett SDK och en applikationsbutik. Ett SDK släpptes knappt ett år senare tillsammans med App Store, som idag innehåller 500.000 applikationer och som har haft över 14 miljarder nedladdningar sedan lanseringen, vilket grovt räknat motsvarar tre applikationer per människa på jorden.

Några ville givetvis inte vänta utan knäckte telefonen per omgående och började göra det möjligt att installera egenhändigt utvecklade applikationer, med varierande resultat. En av hacken gjorde det möjligt att använda vilken mobiloperatör man ville, vilket innebar att de som fick med sig iPhones tillbaka från USA då de endast fungerade med den amerikanska mobiloperatören AT&T, som hade ensamrätt på iPhone i USA och resten av världen. Eftersom telefonen var byggd för att fungera i AT&T:s nätverk hade det vissa egenheter med sig. Det första var att telefonen inte stödde 3G utan endast Edge (eller 2,5G som vissa kallar det för), detta beroende på att AT&T dragit fötterna efter sig och inte byggt ut sitt 3G-nät i den takt de borde, något som för övrigt inte var klart när Apple senare lanserade iPhone 3G, till amerikanska kunders stora förtvivlan. I Sverige var det händelsevis Telia, Apples framtida partner vid lanseringen av iPhone 3G, som stödde Edge så många passade på att bli Teliakunder för att kunna använda sina piratimporterade och hackade iPhones. Givetvis var det också många som misslyckades med sitt hackande, som då var en minst sagt riskfylld operation, vilket gjorde att de satt med väldigt dyra fina mobiltelefoner som inte gick att använda.

Reaktionen på iPhone blev som sagt stark vid lanseringen i USA. Köerna in AT&T:s och Apples butiker i USA var kilometerlånga men om det var några som inte riktigt förstod hypen så var det konkurrenterna. Nokia, som släppte sin E61i samma år, fnyste åt iPhone och frågade kort och gott, “Inget 3G?”.

BlackBerry-tillverkarna Research In Motion (RIM) trodde att Steve Jobs ljög när han presenterade iPhone på scenen eftersom RIM var helt övertygade om att en telefon som iPhone helt enkelt inte gick att bygga. Microsoft:s VD Steve Ballmer skrattade så han nästan ramlade ur stolen när han fick frågan om han trodde att iPhone skulle lyckas:

Så här fyra år senare kan man givetvis fnissa åt de tre forna mobilgiganternas reaktioner men faktum är att iPhone tvingade mobilbranschen att tänka om, inte bara en gång utan två gånger. Först och främst ur ett design- och funktionsperspektiv där touchskärmar snabbt blev nästintill standard på många telefoner på marknaden.

Det andra är hur tredjepartsutvecklare nu kan utveckla och sälja sina applikationer och göra bra pengar på det, en stor kontrast mot hur det var att exempelvis köpa och installera en applikation på en Symbian-telefon från Nokia vilket kunde vara förknippat med en extrem huvudvärk.

Microsoft tvingades tänka om med sitt Windows Mobile vilket resulterade i att plattformen skrotades helt och ersatts av Windows Phone 7 som fått betydligt bättre kritik än det gamla operativsystemet. Nokia, som i en uppgörelse med Apple efter ett patentbråk får en slant för varje såld iPhone, har kastat ut allt det gamla och satsar nu stenhårt på Windows Phone, Sony Ericsson och andra tillverkare som HTC satsar på Android och även om utvecklingen av iPhone och dess operativsystem stagnerat en aning så tar det rejält fart på surfplatteområdet med iPad där Apple precis som med iPhone tagit en rejäl ledning som konkurrenterna säkerligen kommer att äta upp en del av de närmaste åren men som det ser ut i dagsläget är det egensinniga datorföretaget från Cupertino ohotade på den marknaden.

För första gången är en ny version av iOS, operativsystemet för iPhone och iPad, inte längre nyskapande på det sätt som många vant sig vid. Många ideér som exempelvis att kunna hantera sin iPhone utan att behöva en dator för aktivering, uppgradering och backup, är som hämtade från Android där det fungerade på detta sätt länge nu. Den nya funktionen iMessage påminner väldigt mycket om RIM:s egna tjänst Blackberry Messaging, BBM, en SMS-tjänst som går över RIM:s egna nätverk (och i sin tur över 3G eller WIFI) vilket gör att intäkter för SMS inte kommer mobiloperatörerna till godo.

Google vilar inte utan utvecklar Android vidare, nu med fokus både på telefoner och surfplattor och även om RIM:s surfplatta, Playbook, och HP:s dito, Touchpad inte direkt mötts av några stående ovationer så kommer de säkerligen att bli bättre med tiden kanske kommer de en vacker dag ifatt Apple.

Till sist: lanseringen av iPhone, uppdelat på tre filmklipp:© 2019 Omsoc Publishing AB