2011-07-12
Nyhet

Stöd för Xserve och Snow Leopard Server i vSphere 5

Det “alla” gått och väntat på har nu blivit verklighet. I och med version 5 av virtualiseringsplattformen vSphere från VMware så finns det stöd för att inte bara köra vSphere 5 på en Xserve, utan också att nu, officiellt och för första gången, kunna köra Mac OS X Server under en bare metal-virtualiseringslösning.

Tidigare har det ju med blandade framgångar gått att (lagligt) köra Mac OS X Server under både Parallels Desktop och VMware Fusion, och Parallells egna bare metal-lösning för Xserve har funnits på marknaden i ett par år nu men inte fungerat särskilt bra. Sedan tidigare har det också gått att installera VMware ESXi4 eller senare på Mac Pro-maskiner, vilket aldrig varit officiellt supporterat av vare sig VMware eller Apple. En annan fråga är givetvis den om det ens går att köra Snow Leopard Server på en vSphere 5-server som inte körs på Xserve? Jag återkommer i frågan.

Virtualisera Windows,Linux och OS X

I och med detta går det alltså att virtualisera Windows, Linux, Mac OS X Server 10.6 (Snow Leopard) och alla de andra x86-baserade operativsystem som stöds i vSphere 5. Hur VMware har fått till detta är för mig en aning obegripligt, rykten om ett samarbete med Apple har florerat men också avfärdats av flera källor, men samtidigt mycket välkommet av den enkla anledningen att de hundratusentals Xserves som finns där ute i drift nu inte bara får förlängt liv utan också kan användas till så mycket mer ute på företagen, även om Apple själva inte nödvändigtvis känner sig hemma hos de kunderna längre.

Det bör också tilläggas att vSphere 5 inte har något annat administrationsprogram än vSphere Client, som givetvis endast körs på Windows XP eller senare. Dock fungerar det riktigt hyfsat om du kör en virtualiserad Windows-maskin under Parallells Desktop eller Vmware Fusion så det är inte en så värst stor ko på isen, om uttrycket ursäktas.

Ett annat lite enklare alternativ är iOS-applikationen OPS1 som är gratis på App Store där du kan övervaka och utföra enklare hantering av dina ESXi-baserade VMware-servrar.

Alternativ till vSphere

Man kan givetvis tycka att det vore trevligt om det gick att köra exempelvis Citrix Xenserver eller varför inte Microsofts vSphere, båda tillgängliga utan kostnad och med riktigt fina funktioner, men stöd för vSphere 5 är nog för att undertecknad ska sätta igång med planerna att tömma sin Xserve på data och skicka in vSphere 5 på den. Så det är planen, och ni kan se fram mot ett test i ett kommande nummer av Macpro Magazine, exakt när beror på när VMware bestämmer sig för att släppa vSphere 5 för nedladdning.

Med tanke på att virtualiseringsmotorn i vSphere, ESXi, egentligen bygger på Red Hat Linux så borde man ju via den kunna installera exempelvis CentOS på en Intel-baserad XServe? Jodå, det går, men det är inte helt smärtfritt, försök med Fedora 11 har visat sig fungera bättre, åtminstone på äldre Intel-baserade XServes, så CentOS 6.0 kanske fungerar riktigt bra?

Fler experiment och rapporter följer när jag tömt min Xserve. Puh!© 2019 Omsoc Publishing AB