2011-08-07
Nyhet

Övervaka din Xserve Raid

Att jag gillar gamla grejer som fortfarande fungerar kanske har framgått. I december-numret av Macpro Magazine pratade vi en hel del om hur du kan köpa dig, eller kanske till och med få, en gammal Xserve Raid och hur du kan få god användning av den.

I och med Apples lansering av Thunderbolt – vilket i sin tur gör det möjligt att via en adapter ansluta Fibre Channel-lagring till allt från en Macbook Pro till framtida modeller av Mac Mini Server – finns det fortfarande gott om anledningar att hålla hårt i en Xserve Raid om du fått tag i en.

En sak som Xserve Raid aldrig varit särskilt bra på är övervakning. Du kan via administrationsprogrammet få fram fina vyer på läget, och inifrån RAID Admin ställa in så du får larm via e-post. Men det är om något är på väg att gå på tok. Vidare ska ju Xserve Raid stödja SNMP, vilket är en sanning med ytterst stor modifikation då man inte får ett jota ur den via det protokollet. Och har man inte den stora lyckan att använda sig av exempelvis Lithium så är det dags att leta efter andra lösningar.

Av en slump sprang jag på ett paket i Macports-paketet vid namn Xserve-raid-tools. Just det, ett tredjepartspaket som du installerar via Macports och sedan kompilerar med kommandot “ports install xserve-raid-tools”. Intressant nog har detta programpaket funnits sedan 2004 (!). Det finns även att installera via DarwinPorts.

För att detta ska fungera måste du också ha Apples utvecklarverktyg, Xcode, installerade. Gå till http://developer.apple.com och ladda ned Xcode helt gratis om du saknar dem. Saknar du utvecklarkonto kan du ladda ned Xcode gratis via Mac App Store.

När du kompilerat Xserve-raid-tools hittar du dem i katalogen /opt/local/bin. Genom att köra exempelvis kommandot xserve-raid-info och då få fram följande information:

server02:bin root# ./xserve-raid-info

Name: Xserve RAID

States:
RAIDs: optimal
Components: critical
Fibre Channel: critical
Network: warning

Warnings:
The left battery has failed.
The right battery has failed.
The top network link is down.

Upper Controller Info:
Status: ok
Firmware Version: 1.5.1/0
Up Time: 5 days 2 hrs
Temperature: 59.0 deg F
Write Cache: enabled
Prefetch Size: 8 stripes (512 KB/disk)
Fibre Channel: link up
Topology: arbitrated loop
Speed: 2Gb/sec
Network: link down
IP Address: 10.0.1.224
Subnet Mask: 255.255.255.0

Lower Controller Info:
Status: ok
Firmware Version: 1.5.1/255
Up Time: 5 days 2 hrs
Temperature: 57.2 deg F
Write Cache: enabled
Prefetch Size: 8 stripes (512 KB/disk)
Fibre Channel: link down
Topology: arbitrated loop
Speed: 2Gb/sec
Network: link up
IP Address: 10.0.1.223
Subnet Mask: 255.255.255.0

Det läskiga med denna information är att Apples RAID Admin inte visar att batterierna i Raid-kontrollerkorten är helt slut. Eller så kan det innebära att du inte har några batterier installerade. Att Fibre Channel visas som “critical” beror däremot helt enkelt på att jag inte stoppat i den andra fiberkabeln mellan min server och den nedre kontrollern ännu då den ligger på skrivbordet framför mig i skrivande stund.

Bra information således. Men hur ordnar du så att den automatiskt skickas till dig dagligen?

Här är Crontab din vän. Genom att från prompten i terminalen på din server – du behöver vara inloggad som root – köra detta kommando skickas ett mail till mitt statuskonto där jag får in mailrapporter från alla möjliga maskiner, brandväggar, switchar, med mera:

./xserve-raid-info | mail -s “Xserve Raid Info” status@joacimmelin.se

Detta är givetvis ytterst grundläggande grejer för alla som kört Linux eller Unix några år, men ändå ett rätt enkelt och effektivt sätt att automatisera detta.

I paketet för Xserve-raid-tools ingår också programmet Xserve-raid-checkd, ett program som använder sig av Xserve-raid-tools konfigurationsfil, /opt/local/etc/xserve-raid-tools.conf, för att larma via mail om något händer.

Filen ser ut så här:

# this is the encrypted “monitoring password”
# which can be found in the com.apple.RAIDAdmin.plist
# file after running RAID_Admin… the default (here)
# decrypts to “public”…
passwd = fkyaaa1i;

recipients = status@joacimmelin.se;

okay_subject_line = Info: _HOSTNAME_’s Xserve RAID is optimal;

rebuilding_subject_line = Info: _HOSTNAME_ is building/rebuilding a RAID;

degraded_subject_line = Warning: _HOSTNAME_ has a degraded RAID;

standby_subject_line = Warning: _HOSTNAME_’s RAID is in standby power mode;

dead_subject_line = Critical: _HOSTNAME_ has a dead RAID;

down_subject_line = Critical: communications failure with _HOSTNAME_’s RAID;

Som filen visar så berättar den för dig dagligen om något gått galet eller fungerar.

Hoppas du kan få nytta av denna information. Lycka till!© 2021 Omsoc Publishing AB