2011-08-25
Krönika

“"Jobs inte borta från Apple"”

På bilden ovan vilar Steve Jobs huvudet mot sin hustru efter att han avslutat hans sista keynote som VD för Apple på årets WWDC. Redan då läste nog alla som såg den bilden in mycket i den, att den cancermärkte Jobs vilade ut en smula efter vad som måste vara en rätt ansträngande uppgift. Nu kan man läsa in destå mer: lättnad, och en känsla av att inte behöva visa sig offentligt igen förrän Jobs själv väljer det.

Men Jobs är inte borta från Apple. Tro inte för ett ögonblick att han går hem och lägger sig på soffan och endast masar sig in till Cupertino för att dunka ordförandeklubban i bordet i styrelserummet.

Joshua Topolsky:

If you read Jobs’ letter last night (and the accompanying press release), it’s fairly easy to see that. What happened less than twenty-four hours ago was more a formalizing of a long-standing arrangement between Jobs, Tim Cook, and the company both men work for than it was a major shift in roles. Tim will receive the official title of CEO and continue to manage day-to-day operations at Apple, but Jobs will be there, as Chairman of the Board, as Apple employee number two. Still leading, still giving cues, still brainstorming and critiquing.

Oavsett vad du hör i radio, morgonsoffor i TV eller läser på webben så är min gissning den samma som Joshua Topolskys ovan: så länge Jobs har hälsan är han definitivt inte borta från Apple, men att utnämna Cooke till VD på ett mer formellt sätt gör de tunga investerarna glada och ser man på hela konstruktionen så framstår det ju som att Jobs nu verkligen är styrelseordförande och Cooke är VD, men bakom kulisserna är det nog precis som vanligt.

En stor utmaning för Apple är dock att fortsätta generera intresse för sina produkter. Apples presentationer, utformade och framförda av Jobs, har de senare åren blivit allt tråkigare att titta på, mycket beroende på att de andra cheferna på Apple inte nödvändigtvis är lika karismatiska som Jobs är. Den senaste keynoten var kanske den tråkigaste jag någonsin sett och blixtrade endast till när Jobs var på scenen. Schillers presentation på WWDC 2011 var uppenbarligen skriven av Jobs, för Jobs, men av förklarliga skäl orkade han inte framföra den och Schiller kastades in och framstod som inte särskilt repeterad.

En presentation på WWDC kanske kan framstå som småpotatis, men Apple har använt dessa “stevenotes” för att kommunicera ut nyheter till omvärlden det senaste decenniet och även här har man gradvis sett en skillnad på hur Apple numera presenterar nya datorer. Marco Arment slår huvudet på spiken, troligen utan att veta om det:

Apple now seemingly considers most Mac hardware updates boring enough to skip any potential press event and just feature the new models on the Apple website for a while. Event-worthy Mac updates are now limited to entirely new products or major redesigns.

Jag tror dock inte att Apple har ansett att uppgraderingar av hårdvara, stora som små, är tråkiga, men de har sedan Jobs var sjukskriven första gången (i samband med lanseringen av iMac G5 på Macworld Expo i Paris där Phil Schiller fick hoppa in. Jag var där, och det var inte en särskilt underhållande upplevelse) arbetat med att gradvis, pö om pö, få bort Jobs ur rampljuset och begränsa hans synlighet till citat i pressreleaser och något deltagande här och där på en presentation.

På gott och på ont är Apple Steve Jobs, och Steve Jobs är Apple.© 2021 Omsoc Publishing AB