2011-08-25
Nyhet

Nästa år kritiskt för Apple efter Jobs avgång

Apple PR:

To the Apple Board of Directors and the Apple Community:

I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple’s CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come.

I hereby resign as CEO of Apple. I would like to serve, if the Board sees fit, as Chairman of the Board, director and Apple employee.

As far as my successor goes, I strongly recommend that we execute our succession plan and name Tim Cook as CEO of Apple.

I believe Apple’s brightest and most innovative days are ahead of it. And I look forward to watching and contributing to its success in a new role.

I have made some of the best friends of my life at Apple, and I thank you all for the many years of being able to work alongside you.

Steve

Varken oväntat eller väntat, måste jag säga. Oerhört tråkigt ändå, och frågan man nu måste ställa sig hur det står till med Jobs hälsa egentligen. Han har varit sjukskriven sedan Januari i år och årets WWDC visade tydligt hur ett Apple utan Jobs vid rodret kommer att se ut i framtiden – presentationer utan det där lilla extra av personer som onekligen är kompetenta i sin yrkesroll men inte nödvändigtvis när det gäller att hålla presentationer.

Apples svåraste tid är inte nu, utan om ett år. Jobs har i princip varit frånvarande från den dagliga driften av Apple under hela året och de produkter och lanseringar vi nu ser är resultatet av arbete där han varit mer deltagande än under detta år. De produkter och tjänster företaget lanserar nästa år är de kritiska, men med lite tur så kommer maskineriet att tuffa på som vanligt, mycket på grund av att Jobs i sin roll som styrelseordförande kommer att fortsätta det han gjort hela tiden.

Cook kommer att vara mannen som driver företagets maskineri och håller det väloljat, och Jobs kan, om hans hälsa tillåter det, fortsätta arbeta med det han tycker är roligast, åtminstone om man ska tro Walt Mossberg:

To be very clear, Jobs, while seriously ill, is very much alive. Extremely well-informed sources at Apple say he intends to remain involved in developing major future products and strategy and intends to be an active chairman of the board, even while new CEO Tim Cook runs the company day to day.

John Gruber summerar läget på följande utmärkta sätt:

Jobs’s greatest creation isn’t any Apple product. It is Apple itself.

Today’s announcement is just one more step, albeit a big and sad one, in a long-planned orderly transition — a transition that no one wanted but which could not, alas, be avoided.

And as ever, he’s doing it his way.

Jag ställde frågan igår om de tre toppchefernas avgångar det senaste året var nog för att man skulle se en röd tråd eller om det var fråga om sammanträffanden. Jag antar att jag inte ville spekulera om att detta skulle hända, men nu har det hänt och det Apple vi älskar och hatar kommer onekligen att vara lite tråkigare i framtiden. Utmaningen för Apple ligger snarare i att inte tappa takt, och att anpassa organisationen ytterligare till den dag då Jobs faktiskt inte längre är kvar på Apple.© 2021 Omsoc Publishing AB