2011-09-07
Nyhet

iA Writer

En av utmaningarna med att köpa en 11″ Macbook Air är att hitta programvaror som matchar datorn.
För tunga program känns fel, och vissa program passar inte alls på denna lövtunna lilla maskin. Apple Mail passar inte riktigt in, Sparrow gör det. Microsoft Word passar inte – iA Writer gör det.

iA Writer har sedan programmet lanserades varit en personlig favorit på min iPad för att skriva. När iA Writer nu lanserades för OS X så var frestelsen svår att motstå, trots prislappen på 135 kronor.
Sedan Pages släpptes har det varit mitt primära program att skriva i. Programmet har alltid varit en skön motvikt till Microsoft Words lönnfeta karaktär, men det finns saker med Pages jag inte gillar. Exempelvis har Pages en underlig egenskap där det “glömmer” vilken katalog du sparat ned ett dokument i om det dokumentet inte är sparat i Pages egna format. Så om du vill spara ned ytterligare saker i samma katalog med Pages så måste du navigera dig fram till den katalogen igen. Sparar du däremot ned dokumentet i Pages egna format så fungerar detta klockrent. Vidare är det onödigt bökigt att få Pages att förstå svenska formatinställningar som citattecken, stavkoll, med mera. Kort sagt, det är ett program främst skrivet för amerikanska kunder och därmed får vi som inte bor där nöja oss med vad vi får.

iA Writer är som att återgå till papper och penna, fast med ett tangentbord och en skärm. Programmet är egentligen nedskalad version av vilken grundläggande texteditor som helst. iA Writers stora behållning är dess visuella egenskaper. Focus-läget är vansinnigt bra där du endast har en mening i taget markerad. Resten av texten blir grå och därmed har är det enklare att fokusera på den mening du arbetar med just nu. Helt enkelt genialt.

Typografin är underbar att arbeta med, att kunna köra programmet i fullskärmsläge, precis som på iPad, är verkligen stimulerande för kreativiteten. Däremot är iA Writer seriöst begränsat när det gäller att spara vad du skapat. Du kan exportera dina texter till HTML, alternativt spara ned det i standardformatet Markdown där en rad inbyggda formatteringsegenskaper finns inbyggda.

iA Writer kommer definitivt att bli programmet jag skriver mina artiklar i för Macpro Magazine, eftersom jag vet att resten av mitt produktionsflöde kan hantera vilket format som helst. När jag däremot skriver åt externa kunder får det bli Pages, och det av en enda anledning: att kunna spara i MS-Word-formatet. För hur sorgligt det månne vara så är det standardformatet alla arbetar med fortfarande.

Leverantör: Information Architects
Pris: 75 kronor
Köp det hos: Mac App Store



© 2019 Omsoc Publishing AB