2011-10-14
Test

iOS 5

Äntligen är iOS 5 släppt lös till allmänheten. Vad är då nytt i iOS 5? Vad har inte förändrats, är väl snarare frågan? Det är så mycket nytt så jag vet inte var jag ska börja, men det enklaste är väl egentligen att ta det från början. Precis varenda nyhet är inte med i den här artikeln, men i sedvanlig ordning de som jag känner är viktigast är vilka vi avhandlar här.

Installation utan dator

… som innebär att du inte längre behöver en dator för att installera och aktivera en iOS 5-enhet om du köper den ny. Ska du däremot uppgradera från iOS 4 så behöver du iTunes för detta, men det är också sista gången det kommer att behövas. Efter uppgraderingen så kommer du att mötas av en helt ny, riktigt fräsch, guide som låter dig välja språk och andra inställningar och även knappa in ditt Apple-ID, vilket också är ditt användarnamn i iCloud. Har du backuper sedan tidigare på iCloud så kan du återställa dessa under detta steg över Internet.

Görs helst via WIFI, bör väl tilläggas. Din enhet aktiveras sedan direkt från iOS 5-enheten och sen är det bara att sätta igång att fortsätta konfigurera din iOS-enhet. För det finns mycket att pilla på, så sätt igång!

iCloud + iOS = Sant!

iCloud byggdes för iOS. Jag är övertygad om det nu. Implementationen i OS X Lion (som du kan läsa mer om i augustinumret av Macpro Magazine) är väl okej, men knappast sömlös och man kan faktiskt leva utan den. I iOS däremot är det så snyggt och smidigt implementerat så det liknar precis absolut ingenting. Backuper av applikationer och dess data, inställningar,och allt annat värt namnet tas i bakgrunden, utan att du märker det.

Data kan synkroniseras mellan dina olika iOS-enheter och din OS X Lion-maskin och detta är helt enkelt allt som .Mac och MobileMe skulle varit. Googles implementation av sina tjänster i Android är inte helt dum den heller, men till skillnad från Android behöver du inte nollställa hela telefonen för att ta bort ditt login till iCloud i iOS, det är endast ett konto till du lägger in bland andra för Exchange och liknande. Du väljer enkelt vilka tjänster du vill slå på eller av, och vad som ska backupas till molnet, applikation för applikation.

Du ser också hur mycket backupsetet för den aktuella enheten tar, och du kan även se andra backupset för andra enheter som använder samma konto, så du enklare förstår varför dina fem gigabyte försvinner i rask takt, för det gör de om du börjar ta backup på monsterapplikationer som navigatorprogrammet TomTom. Bäst är nog att slå av den typen av applikationer från backup helt och hållet.

Photostream är en sympatisk funktion som ser till att bilderna du delar med dig av via Photostream nu skickas automatiskt till iPhoto på din dator och dina andra eventulla iOS-enheter. Photostream fungerar för övrigt över 3G, vilket gäller de allra flesta funktionerna i iOS 5 bortsett från Facetime.

Newsstand

När iPad lanserades var min stora dröm att jag på morgonen när jag klivit upp har det senaste numret av min morgontidning nedladdat till min iPad, redo att läsas vid frukostbordet. Där är vi inte ännu, då vi själva måste initiera nedladdningen via morgontidningens egna applikation.

Med Newsstand förändras detta, och nu kan du välja om det senaste numret av din favoritblaska ska laddas ned automatiskt när det släpps. Macpro Magazine kommer givetvis i nästa version av vår applikation att stödja Newsstand. Håll utkik bland uppdateringarna i App Store i din iPad för nästa version!

Uppdatera iOS trådlöst

En sak som varit jobbigt med iPhoneOS och nu iOS är att uppdatera din enhet. Fram tills nu måste du göras via iTunes och hur underligt det än kan låta så är det många av oss som inte har tid att sätta sig ned och göra detta då det ju tar en bra stund att utföra uppdateringen. Med iOS 5 sker detta över Internet och WIFI. Det enda som kan vara bra att tänka på här är att du har plats för uppdateringen i din enhet, en uppdatering av en iPhone 4 tar exempelvis bara upp 150-160 megabyte, men det krävs en hel gigabyte ledig yta i telefonen för att uppdateringen ska kunna göras.

Detta beror givetvis på att iOS måste kopiera undan all din information så att en ny version av operativsystemet kan läggas på, och sedan återställa din information igen. Har man en enhet med 16 gigabyte lagring kan det faktiskt bli en aning tajt.

När en uppdatering finns tillgänglig får du en notifiering om detta. Du kan sedan välja att installera uppdateringen och medan den laddas ned kan du fortsätta använda din iOS-enhet som vanligt.

När den kritiska delen av uppdateringen ska ske så kommer du att få låta bli din enhet en stund, och en hel uppdatering tar 15-20 minuter som mest.

Inställningsfest

Det finns mycket att gå igenom så det är väl lika bra att sätta igång? Först och främst har iOS 5 fått stöd för att aktivera din enhet utan att ansluta sig till en dator, vilket varit legio sedan den första iPhone-modellen släpptes. Förutsättningen är givetvis ett WIFI-nätverk, eftersom den inte kan aktivera sig mot ett 3G-nätverk som du inte matat in PIN-koden för ännu, vilket du får göra efter aktiveringen.

Efter att ditt WIFI-nätverk anslutit till din iOS-enhet kan du återställa en backup från iCloud, från iTunes eller sätta upp enheten som en helt ny sådan. Jag har testat samtliga tre och det ska väl sägas att iCloud i skrivande stund inte är lanserat och därför är det svårt att dra några större slutsatser om dess funktion, annat än att det fungerar förbaskat bra. I de flesta fall har man backuper på kanske ett par hundra megabyte, vilket inte tar allt för lång tid att ladda ned.

Du kan numera ställa in en rad olika stora och små saker i iOS 5. På iPad är ändringarna mest tydliga, där du kan slå av och på om iPad:en ska låsas och låsas upp när du öppnar och stänger ditt Smart Cover. De olika fingergesterna har blivit betydligt fler, och du kan även ange ditt Twitterkonto som sedan knyts in till exempelvis bildbiblioteket där valet att tweeta en bild är en ny möjlighet, eller varför inte tweeta länken till en webbsida?

Det finns också en länk i inställningarna där du kan ladda ned Twitters egna klient för iOS men den är i ärlighetens namn inget vidare så jag fortsätter åtminstone att använda mig av Echofon. Kuriosa i sammanhanget är att Twitters egna klienter inte kräver autentisering utöver ditt användarnamn och lösenord, vilket vad jag vet samtliga tredjepartsklienter numera måste stödja.

iMessage är en annan nyhet i iOS 5. Tanken är att du nu kan skicka textmeddelanden och bilder, likt SMS och MMS, direkt över 3G- eller WIFI-nätverket till dina vänner som även de kör iOS 5.

Detta sker alltså utan att mobiloperatörerna kan lägga sig i mer än att skapa ännu snårigare regler för vad vi får använda våra 3G-anslutningar till, och iMessage är en nyhet som om den inte gjort det ännu lär reta gallfeber på mobiloperatörer runt om i världen som gör bra pengar på att framförallt yngre personer skickar så vansinnigt många SMS och MMS. Förutsättningen för att iMessage ska bli en succé är som nyss nämnts att den du vill kommunicera med kör iOS 5, och att du vet vilken e-postadress som mottagaren av ditt meddelande registrerat i iMessage.

Inte helt optimalt, men med tiden kommer det nog att fungera smidigare. Pressen blir samtidigt lite större på de som sitter med äldre iPhone 3G som inte kommer att stödjas av iOS 5 att uppgradera till en nyare iPhone.

Gamla hederliga e-posten har inte heller gått Apple obemärkt förbi. Numera stödjer iOS 5 officiellt Exchange Server 2010, och stöd för iClouds e-postfunktion finns givetvis inlagt som ett nytt val bland kontotyperna. Vidare kan du söka inte bara på ärende och de första raderna av varje mail som iOS synkroniserat ned från din mailserver, utan du kan söka på hela innehållet i ett mail, och som kronan på verket stödjer e-postapplikationen i iOS 5 också S-MIME och kryptering av både inkommande och utgående mail vilket lär göra företagskunderna glada.

Notifieringar

Det finns fem nyheter i iOS 5 som gör hela grejen för mig. Tre av dem är uppdateringar av iOS via trådlös länk, Newsstand, iMessage den dagen det är lanserat och accepterat av oss användare, och iCloud.

Den fjärde nyheten är notifieringar. Ja, Android var före med det här sättet att formge en central plats för alla notifieringar du väljer att visa på skärmen, men Apple gör det inte bara snyggare utan tar det också ett steg längre och samlar väder, kalenderdata, ny e-post, börskurser och meddelanden från andra applikationer som exempelvis Instagram i Notification Center. Vidare så visas notifieringarna riktigt, riktigt snygg ovanpå andra applikationer på ett sätt som inte stör utan bara är helt grymt bra.

Notifieringarna visas inte bara på skörmen utan du kan också få upp dem på den låsta skärmen och du kan på iPhone till och med kolla din röstbrevlåda direkt från den låsta skärmen, förutsatt att din mobiloperatör stödjer det.

Safari närmare skrivbordsversionen

Den nya hanteringen av flera öppna webbsidor i iOS 5 är en välkommen nyhet. Numera kan du ha upp till åtta flikar öppna i Safari, precis som du tidigare kunde ha åtta separata webbsidor öppna och växla mellan dem i Safari.

Vidare kan du lägga till sidor du vill läsa i Reading List (som även det finns i den senaste versionen av Safari för OS X) eller exempelvis twittra webbsidan som jag tidigare nämnde här i artikeln. Readerläget finns också med och om man hade en större skärm och satt med Safari för iOS på den så har jag svårt att se någon direkt skillnad, så bra är Safari för iOS 5.

Kalender och adressboken

Precis som i OS X Lion ser adressboken ut som en kattspya. Men iCal fungerar, precis som i OS X Lion, riktigt bra. Du får även här “heta zoner”, alltså datum eller perioder då du har mer att göra än annars. Röd zon = smöra för hustrun. Gul zon = planera för att smöra för hustrun, och så vidare. iCal låter dig nu också skapa en ny händelse genom att trycka fingret i kalendern där du vill att händelsen ska skapas.

Du kan sedan ändra dess information via en dialogruta och vill du därefter förlänga, förkorta eller flytta händelsen kan du göra det direkt i kalendern, utan att öppna upp händelsen.

Trådlös synkronisering med iTunes

Funktionen att synkronisera trådlöst med iTunes över WIFI-nätverket hemma var initialt en källa för viss irritation. Applikationer som togs bort i en iPad 2 lades snart tillbaka igen. Underligt är bara förnamnet. Men det visade sig senare att iTunes ju var inställt på att just de applikationer som togs bort skulle installeras vid synkronisering. Bra grej att tänka på. WIFI-synkroniseringen har också en annan mer önskvärd effekt och det är att tidningar och magazin som du köpt eller laddat ned från iTunes synkroniseras över automatiskt till en iOS-enhet, förutsatt att den är påslagen och har WIFI-anslutning.

Gillar man att spela filmer från sin iPad 2 så blir kan garanterat glad över att AirPlay nu kan spegla av vilken applikation som helst i din iPad 2 och skicka videosignalen till min TV via en andra generationens Apple TV. Kul, smart och läckert.

Och på tal om iTunes – den nya musikspelaren i iOS 5 på iPad är helt magnifik. Bilderna i denna artikel visar hur iPad förvandlades just till en ersättare till köksradion. Musikspelaren stödjer också Home Sharing från iTunes, förutsatt att du loggar in med samma apple-ID som du har på din dator. Home Sharing sträcker sig också till videospelaren i din iOS-enhet som nu

Summering

Gott om nyheter är bara förnamnet, men samtidigt ökar hårdvarukraven. Lite oväntat är att gamla iPhone 3GS faktiskt hänger med riktigt bra och på många sätt gör den modellen riktigt aktuell igen. Visst märks det att 3GS har några år, och processormodeller, på nacken när man har några applikationer samtidigt, men i ärlighetens namn är iOS 5 är värt att köpa en ny telefon för.

Du får nu en ännu mer uppkopplad enhet som i sig själv är fri från någon som helst inblandning av iTunes och din dator och för första gången i din iPhone:s eller iPad:s historia är du med en 3G-uppkoppling helt mobil och fri att inte bara arbeta var du än är, du kan också göra det säkert i kombination med iCloud.

iOS 5 är en given uppdatering och om du inte uppdaterat ännu så är det hög tid att göra det nu! Det är ju gratis, trots allt.© 2021 Omsoc Publishing AB