2011-11-06
Nyhet

Finns det en framtid för Mac Pro?

Ryktena har börjat cirkulera de senaste dagarna – Apple kommer att lägga ned Mac Pro. Den sista riktigt kraftfulla maskinen i Apples sortiment har som bekant inte uppdaterats sedan Sundsvall brann (okej, inte riktigt, men det kan sannerligen känna så), men Mac Pro har på något sätt alltid halkat efter en smula. Kanske är det för att Xeon-processorerna inte är högst upp på Apples topplista över saker att fixa, kanske är det för att en Mac Pro som du köpte för 2-3 år sedan fortfarande levererar rejält med kraft när du behöver det.

Mac Pro har tillsammans med Xserve och Xserve Raid alltid varit något av den fula ankungen i Apples sortiment. Efterföljaren till Power Mac G5, en maskin som då kallades världens snabbaste 64-bitars arbetsstation blev den sista arbetsstationen med Power PC-processorn, och i takt med att Apples flörtande med företagsmarknaden och den akademiska marknaden sakta ebbat ut (i takt med att iPhone och iPad fick allt större fokus hos Apple) så försvann också först Xserve Raid och som bekant senare Xserve.

Ända sedan Apple II:s dagar har Apple, troligen mycket tack vare Steve Jobs, haft en aversion mot expanderbara datorer. Apple II fick kortplatser eftersom Steve Wozniak insisterade på det, men så snart Wozniak var ute ur leken och Jobs tog över utvecklingen av Macintosh, så försvann kortplatserna. När Jobs sedan fick se sig om efter annat att göra så började Apple sakta men säkert bygga Mac:ar med kortplatser igen, men så snart Jobs var tillbaka så var det åter till det enkla med iMac. Power Mac G4 följdes av Xserve G4 och båda två fick sedan G5-processorer men det var också de två maskiner som faktiskt gick att expandera vidare.

Med Xserve i graven så är Mac Pro nu en av de två “servrar” som Apple säljer, där en Mac Mini med två hårddiskar och Lion Server är den andra. Ingen av maskinerna är några servrar, vilket jag konstaterade när jag skrev artikeln efter att nyheten om Xserves frånfälle nått mig:

Nej, en Mac Pro är ingen server, utan det är en arbetsstation. Det är som att köra Windows Server 2008 på dina ungars Dell: det fungerar kanske men det är inget seriöst alternativ.

På många sätt har Apple förberett oss för detta ganska länge nu. Macbook Pro och iMac har sakta men säkert börjat komma ikapp Mac Pro i prestanda. Bare Feats publicerade ett test häromdagen där de konstaterar att en iMac med en Core i7-processor är snabbare vid effektrendering i Final Cut Pro X jämfört med en Mac Pro med en 3.3 gigahertz Xeon-maskin med sex processorkärnor. Ett test med Aperture 3 visar att samma Mac Pro är snabbare än nyss nämnda iMac, men inte med mycket. Samma sak gäller vid uppspelning i Motion 5 utan förrendering, men även där är skillnaden inte särskilt stor. Och i kölvattnet efter dessa två stationära prestandamonster finns en Macbook Pro med en 2.5 gigahertz Core i7-processor och närmar sig sakta, men säkert, samma prestanda som de stationära maskinerna.

Vem behöver då en Mac Pro?

För egen del så köpte jag en Mac Pro eftersom min Macbook Pro, som jag nu skriver denna text på, helt enkelt inte orkade med det jag ville göra med den. Tonvis med program igång samtidigt, fler skärmar än två, möjlighet att köra flera maskiner under Vmware Fusion för att labba med olika lösningar för kunder, och så vidare, ledde till att det inte fanns något alternativ för mig. Maskinen har till dags dato kostats på med mer minne, SSD-diskar, ett extra grafikkort och lite annat och prislappen har väl passerat 30 000 kronor inklusive moms. Om den är värd det? Alternativet hade varit mer frustration, mer irritation över fläktar i hårtorksläge när jag pressat min Macbook Pro för långt, sämre utbyggnadsmöjligheter och så vidare. Så om nöjdhet kan mätas i pengar så är svaret ja, den har definitivt varit värd varenda krona och jag har kunnat arbeta effektivare och faktiskt dra in mer pengar tack vare maskinen, så på så sätt har den betalat sig flera gånger om.

Behöver du reparera en Mac Pro? Byt delen som är paj. Vill du uppgradera en Mac Pro? Öppna den och gör det själv. Kan du göra det med en iMac (bortsett från att uppgradera minnet)? Knappast.

Hade jag inte klarat mig med en iMac då? Både ja och nej. På mitt dagjobb sitter jag med en 27″ iMAc med en Core i5-processor och tolv gigabyte internminne – en kraftfull maskin som definitivt inte går av för hackor, men när jag ansluter en andra skärm eller startar Tweetdeck, ett sällsynt prestandakrävande program (säkerligen tack vare att det kräver Adobe Air…) så blir maskinen plötsligt en aning ledsen i ögat. Den är inte lika rapp som min Mac Pro, och ser man till kvaliteten har jag upplevt mer problem med iMac än med Mac Pro både personligen och ute hos kunder de senaste åren.

Eftersom Mac Mini inte bara konkurrerat ut Xserve utan också Mac Pro som server så finns det inte särskilt stort hopp där heller för att maskinen ska ha en framtid, och när man kan få en iMac med en Core i7-processor, SSD-disk och massor av minne till ett lägre pris än en Mac Pro med extern skärm och i övrigt liknande specifikationer så är det svårt för vilket företag som helst att kunna motivera kostnaden, även om en av mina kunder nu planerar att köpa in ett 30-tal Mac Pro till sina mer krävande anställda. Men där är det de anställda som ställer kraven och specificerar vad de vill ha, inte arbetsgivaren som talar om för de anställda vad de kommer att få.

För mig har kombinationen Macbook Pro och Mac Pro visat sig vara den absolut bästa, och Mac Pro är en maskin som jag till skillnad från alla andra Mac:ar jag ägt under årens lopp inte känt ett behov av att byta ut när den blivit något år eller två gammal. Och om det är något jag är närmast fysiskt beroende av så är det lukten av en sprillans ny Apple-produkt just när man packar upp den ur sin kartong.

Har Mac Pro någon framtid? Jag hoppas att den har det, men jag tror inte det. Precis som med Xserve så står Mac Pro inför en rad viktiga uppgraderingar för att stödja exempelvis Thunderbolt och med det nya generationer av Xeon-processorn och när Apple tittar på sista raden vad kostnaden för en ny modell blir kontra intäkter för maskinerna under årens lopp finner de med all säkerhet att Mac Pro är en lyx de inte längre kommer anse sig ha råd med. Apple har helt enkelt konkurrerat ut sig själva.

Men : jag hoppas jag har fel, för Mac Pro är den sista arbetsstationen, den sista riktiga Mac:en för proffs, hackers och nördar, som finns kvar i Apples sortiment.© 2019 Omsoc Publishing AB